Снимка: © Getty Images

Здравният министър проф. Асена Сербезова отстрани директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Иван Поромански и е сезирала прокуратурата по данни за нарушения при управлението на най-голямата спешна болница в страната.

Според данните на одитен доклад на МЗ - ръководството на "Пирогов" е плащало приоритетно задълженията си по нови договори, които е сключвало в своя мандат, като е забавяло изплащането на стари задължения, по които се натрупват лихви и неустойки.

Съобщава се и за опити на ръководството "еднолично да се заличи от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист", който беше определен, за да стабилизира финансовото състояние на "Пирогов".

Има съмнения и за нецелесъобразно използване на скъпа медицинска апаратура, която е извадена от "Пирогов" и е прехвърлена към нов медицински център в Царево като филиал на болницата, който беше договорен още през април 2021 г., докато директор беше Асен Балтов.

Ръководството на болницата не е предоставило на МЗ анализ за развитието на проекта за филиала в Царево, а според информацията на здравното ведомство - изнесената апаратура не се използва досега и трупа пасив за "Пирогов".

Асена Сербезова е назначила временен директор - д-р Валентин Димитров.

Проф. Иван Поромански беше определен за ръководител на "Пирогов" по време на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Бившият директор на болницата Асен Балтов беше отстранен заради скандал с фалшиви хоспитализации, но малко по-късно стана депутат от ГЕРБ в 47 Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море