Снимка: © bTV

Директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев ще препоръча на областния щаб училищата да се затварят последни, когато дойде време за предприемане на нови мерки заради „Омикрон“.

„Дифузното разпространение на този щам хвърля фокуса върху детските колективи – детски градини, ясли, училища. Моето лично мнение и това, което ще предложа, е училищата да се затварят последни и да се отварят първи“, каза той пред bTV в деня, в който България отчете рекордни стойности на нови инфекции от коронавирус – над 7000.

„Да не забравяме обаче, че при развитие на заболяването те може сами да се затворят. При достигане на 20% заболели в училище автоматично се излизаше във ваканция по време на миналата вълна. Другото важно нещо е какво ще реши МОН – дали ще има онлайн, или присъствено обучение“, заяви Пенчев.

Попитан дали София ще бъде затворена при продължаващото разпространение на новия щам на Covid и увеличаването на дела положителни тестове с всеки изминал ден, той отговори: „Това е последният етап на мерките, който бих предприел“.

Пенчев отбеляза няколко индикатора, които здравните власти следят, за да решават какви ограничения да предприемат. „Не са само три индикаторите, те са комплексни. Не отпада ръстът на седмична база, не отпада 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди души. Добавят се още индикатори като броя на заболелите от персонала на лечебните заведения, броя повиквания към бърза помощ и броя хоспитализации, които прави бърза помощ. Има и още фактори, които дават комплексността на оценката за мерките. Идеята на тези фактори е в предвидимостта“.

Преди него в студиото на bTV математикът Лъчезар Томов предложи частично затваряне в София, а Пенчев заяви, че такива варианти се обмислят. „На територията на София-град, предвид тези индикатори, имаме няколко стъпки за разкриване на болнични легла в зависимост от натоварване на лечебната мрежа. На база на заетостта на тези легла ние ще предлагаме мерки на областния щаб“, каза той.

В София вече бяха спрени плановият прием и плановите операции заради Covid-19.

Попитан при какви стойности ще се вземат нови мерки, Данчо Пенчев заяви: „Това ще го оставя на математиците. Въпросът е да се отчитат индикаторите. Това не са само здравни, а социално-икономически, дори политически мерки“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"