Директорът на СРЗИ: Училищата да се затварят последни и първи да се отварят Снимка: © bTV

Директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев ще препоръча на областния щаб училищата да се затварят последни, когато дойде време за предприемане на нови мерки заради „Омикрон“.

„Дифузното разпространение на този щам хвърля фокуса върху детските колективи – детски градини, ясли, училища. Моето лично мнение и това, което ще предложа, е училищата да се затварят последни и да се отварят първи“, каза той пред bTV в деня, в който България отчете рекордни стойности на нови инфекции от коронавирус – над 7000.

„Да не забравяме обаче, че при развитие на заболяването те може сами да се затворят. При достигане на 20% заболели в училище автоматично се излизаше във ваканция по време на миналата вълна. Другото важно нещо е какво ще реши МОН – дали ще има онлайн, или присъствено обучение“, заяви Пенчев.

Попитан дали София ще бъде затворена при продължаващото разпространение на новия щам на Covid и увеличаването на дела положителни тестове с всеки изминал ден, той отговори: „Това е последният етап на мерките, който бих предприел“.

Пенчев отбеляза няколко индикатора, които здравните власти следят, за да решават какви ограничения да предприемат. „Не са само три индикаторите, те са комплексни. Не отпада ръстът на седмична база, не отпада 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди души. Добавят се още индикатори като броя на заболелите от персонала на лечебните заведения, броя повиквания към бърза помощ и броя хоспитализации, които прави бърза помощ. Има и още фактори, които дават комплексността на оценката за мерките. Идеята на тези фактори е в предвидимостта“.

Преди него в студиото на bTV математикът Лъчезар Томов предложи частично затваряне в София, а Пенчев заяви, че такива варианти се обмислят. „На територията на София-град, предвид тези индикатори, имаме няколко стъпки за разкриване на болнични легла в зависимост от натоварване на лечебната мрежа. На база на заетостта на тези легла ние ще предлагаме мерки на областния щаб“, каза той.

В София вече бяха спрени плановият прием и плановите операции заради Covid-19.

Попитан при какви стойности ще се вземат нови мерки, Данчо Пенчев заяви: „Това ще го оставя на математиците. Въпросът е да се отчитат индикаторите. Това не са само здравни, а социално-икономически, дори политически мерки“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024