Диана, която се чувства най-добре в движение - във водата, на две или на четири колела Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Винаги в движение - Диана е смело момиче на 27, което не може да плува, но печели медали по гребане и си почива от колите… с каране… на мотор.

Срещаме я броени дни преди състезание. Въпреки че всекидневието ѝ е дори по-динамично от обикновено, намира време за интервюто и за снимки. “Аз мога всичко. Винаги съм го вярвала,” казва Диана, която е търговец на автомобили, многократен републикански шампион по гребане и запален моторист.

Избрахме да поканим Диана Първанова в поредицата на “Булевард България” и овесените закуски Vitalis от Dr. Oetker, посветена на хората, които летят от едно място на друго, надпреварват се с времето и жонглират с десетки задачи.

Хора, които често нямат време да хапнат нещо, дори и набързо. Именно от липсата на време е вдъхновена рецептата на Vitalis – малко топла вода или прясно мляко и получаваш питателна, богати на фибри храна. Освен пълнозърнести овесени ядки и чия, овесените закуски Vitalis имат и добавен магнезий, което ги прави подходящи за активно спортуващите. От Dr. Oetker са направили опаковките им и достатъчно компактни, така че могат да се поберат както в джоба на якето, така и в дамската чанта, или спортния сак.

За удоволствието и за предизвикателствата на активния начин на живот, за постиженията по вода и свободата на пътя - разговорът ни върви с лекотата, с която Диана се справя с всичко.

Гребането открива в гимназията, благодарение на приятел, който ѝ казва, че от нея ще стане шампион. Първоначално тя не обръща внимание на прогнозата му, но се записва да тренира, защото има друга цел.

“Имах нужда от сваляне на килограми, а не от шампионски титли, но с всяка изминала тренировка откривах, че мога да имам и постижения.”

Не се отказва, въпреки че не може да плува и не среща подкрепа вкъщи. “Гребането ми даде едно много ярко усещане за свобода, за сливане с водата и природата - мястото и времето, в което аз бях аз, вън от представите и очакванията на света за мен.”

Тринайсет години по-късно на стената в дома ѝ има десетки медали. Над 20 пъти е републикански шампион в различни дисциплини, на 18 е дебютант на световното за младежи в Пловдив, а същата година печели и бронз на Балканските игри.

Спортът все още е неизменна част от живота ѝ, въпреки промяната на ритъма и новите отговорности на възрастен.

След като завършва гимназия, започва паралелно работа в една от големите автомобилни компании в България и висше образование по маркетинг дистанционно. Ангажиментите се увеличават, а тренировките по гребане започват да стават все по-трудни за съчетаване с другите ангажименти, но това не е проблем за нея.

“Успявам от 3 до 4 пъти в седмицата да тренирам, защото ми е важно - дава ми сила, тонус и усещане за свобода,” казва Диана. “Ако не усея да стигна до гребната база, отивам във фитнеса по-късно през деня.”

На сушата също е на скорост - на две или на четири колела

Освен че продължава да се състезава, Диана вече шест години е успешен търговец на автомобили. В портфолиото ѝ са едни от най-луксозните автомобили на пазара, а клиенти са ѝ хора с възможности и високи стандарти.

Средното ѝ образование е в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, което ѝ помага да разбира колко е важно отношението към хората.

“Търговецът трябва да е искрен, добронамерен и да намери най-подходящия автомобил за всеки клиент - такъв, който да отговаря на неговият начин на живот,” казва Диана.

“За да си успешен в нашия бизнес, трябва да накараш клиента да се почувства щастлив от факта, че е похарчил парите си точно при теб, а да отговориш на желанията на всеки изисква много енергия. Важно е да сложиш усилия да опознаеш човека, който стои отсреща, тъй като хората сме различни.”

Всекидневно води десетки разговори по телефона - от 8 сутринта до 10 вечерта е на разположение на всеки потенциален или настоящ клиент. Съветва ги не само при избора на нов автомобил, но и след това - за поддръжката и за това как да вземат максимума от своята машина.

Ако не си вдига телефона, вероятно разговаря с клиент на живо или шофира - от шоурума до нотариус за сключване на сделка, за тест драйв или за среща в централния офис на компанията.

Разпуска от психическото и емоционалното натоварване от работата със спорт, но и с другата си страст - мотора.

“От дете мечтая да подкарам мотор и веднага щом навърших подходящата възраст се записах на курс за категория А. Там намерих още адреналин, който ме изпълва с енергия.”

Свободното време на Диана е много ограничено, но с мотора винаги е добре уплътнено. Той ѝ дава свобода да запали и да тръгне във всеки удобен момент, без предварително да го е планирала и без дори да има идея къде отива.

“Удоволствието от мотора е в самото каране, в пътя, а не в дестинацията. Обичам и да откривам нови места, яхнала машината,” казва тя. “Високата скорост е усещане за свобода. Крилете, които хората нямаме.”

Не я е страх, защото е отговорна и дисциплинирана на пътя. Пази себе си, пази и другите участници в движението.

Диана си има любими маршрути в зависимост от това с колко време разполага и какво е времето навън. Избира пътища в планините за горещите летни дни, а когато захладнее, намира откритите пътища за по-гостоприемни. Обича да кара и сама, но в компания ѝ е по-весело.

“Имам няколко приятели, сред които винаги се намира някой на разположение. По-дългите маршрути ги планираме от по-рано, но спонтаността е част от динамичния начин на живот. Хубаво е, когато можеш да си позволиш не всичко да е добре планирано предварително.”

Попитахме я как успява да се справи ментално и физически с тоновете задачи и голямата динамика. “Необходима е много енергия за да поддържаш всичко това на високо ниво. Целенасочено се опитвам да се храня пълноценно, работя върху себе си ежедневно за да постигна най-доброто от себе си. При здрав дух, успявам да запазя и тялото си в кондиция“, споделя Диана.

Овесените закуски Vitalis - за едно добро начало на деня

Овесената закуска е вечна класика не само защото се приготвя лесно, но и защото с нея можете да си набавите всички необходими съставки за добро начало на деня. Когато бързате и не разполагате с достатъчно време, или ви се налага да хапнете набързо в офиса, но искате да е нещо здравословно - решението е овесена закуска Vitalis от Dr. Oetker.

Тя съдържа пълнозърнести овесени ядки, чия, магнезий, богата е на фибри и се приготвя бързо и лесно. Овесените закуски Vitalis са подходящи за хапване по всяко време в натоварения ден от задачи. Богати са на фибри, които подобряват метаболизма и дават енергия за динамичния ден. Добавеният магнезий допринася за намаляване на чувството на отпадналост и умора и подпомага нормалното действие на метаболизма и производството на енергия. С други думи, идеален вариант за хора, които спортуват като хоби или имат натоварено ежедневие. А освен това може да бъде носена в чантата и приготвена навсякъде. Трябва само да залеете съдържанието на пакетчето с гореща вода и да изчакате 3 минути. А към всички полезни съставки, получавате и приятен плодов или шоколадов вкус, който ще задоволи глада ви за поредния калоричен десерт.

Овесената закуска Vitalis с чия се предлага в шест варианта - ябълка и канела, малина, ягода, шоколад, шоколад и банан и овесена закуска с протеин, шоколад и кокос. Създадени за всички, които ценят както времето си, така и грижата за себе си.

“Храната е важна част от режима ми. Пълноценното хранене е трудно, тъй като най-близкото място за хранене от офиса е на 10 км. Старая се на работа да си нося храна от вкъщи, за да се изкушавам с вредни неща. И да подготвям храната си вкъщи, от предния ден, за да не правя компромис с качеството на храната. Често си прави бърза и лесна зърнена закуска за 3 минути вкъщи или в офиса, която хапва на крак. Плодовете са любимият й лесен вариант за лека закуска. “На обяд понякога ми се налага да се задоволя с една ябълка между всички срещи, които имам. Не е пълноценно, но когато закуската е била хранителна, мога да си го позволя.”

А кои са ритуалите, с които успява да се съхрани и да си даде енергия, при цялата тази динамика? ” Не правя нищо конкретно за метално здраве, тъй като спортът изгражда у мен достатъчно дисциплина, увереност и ме откъсва от останалата част на забързаното ми ежедневие. Винаги, когато намеря малко време за себе си, обичам да почета книга за да успокоя тялото си, но да помогна на ума си да работи неуморно.”

Стигаме до всички отговори неусетно бързо, без да сме бързали. Справили сме се със задачата успешно, но без напрежение. Сякаш сме успели да попием от Диана усещането за смисъл и удоволствие от пътя, който ни отвежда до целта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

То ще започне в 10.00 ч. в петък

12:10 - 02.10.2024
Важно днес

ТЕЦ "Мини Марица-Изток" ще фалира до 2027 г., прогнозира бивш съветник в ИТН

Голяма грешка е, че ИТН и "Възраждане" блокираха парите от ЕС за енергиен преход, казва Иван Хиновски

09:28 - 02.10.2024
Важно днес

Слънчево време с максимални температури до 24° в сряда

Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7°, за София - около 1°

07:32 - 02.10.2024