Дижон или Афганистан? Чеченци и "магребската" мафия "разчистват сметки" Снимка: © Twitter

Насилие, престрелки и сбивания – четвърти пореден ден френският град Дижон е арена на сблъсъци, които мобилизираха специалните части за борба с тероризма и в същото време принудиха зам.-министъра на вътрешните работи Лоран Нюнез да отпътува за мястото на бойните действия.

Причината за започналата „война“ е разчистване на сметките между чеченската общност във Франция и наркодилъри от Дижон, съобщават „Le Monde“ и местният вестник „France Bleu Bourgogne“.

Поводът за бруталните схватки по улиците на града е нападението на местни дилъри на дрога, за които се твърди, че са от „магребската мафия“ (б.а. - от Северозападна Африка), срещу 16-годишен младеж от чеченската общност. Това доведе до ескалация на напрежението и събра чеченци от цяла Франция, от Германия и Белгия, които пристигнаха в Дижон, за да защитят сънародниците си.

В понеделник вечерта полицията трябваше да се намеси, за да разпръсне тълпа от въоръжени мъже с качулки, които искали да защитят своя квартал след три наказателни акции на граждани на Чеченската република. Информацията, която „Le Monde“ разпространи, е от местната полиция.

Видеа в социалните мрежи показват насилието по улиците на Дижон. Виждат се подпалени сгради, преобърнати коли, пребити младежи, десетки хора с качулки, които крещят и носят огнестрелни оръжия и бухалки.

"Това не е Сирия или Афганистан, това е Дижон", пише под едно от видеата, на което се виждат разрушенията във френския град.

През последните дни в града са влезли общо 150 въоръжени мъже, които подпалили кофи за боклук и превозни средства, а също така открили стрелба.

Затворени са училища и магазини, а общественият транспорт е спрян.

Насилието започна в петък, но още преди седмица неговият старт е бил даден в социалните мрежи, пише „France Bleu Bourgogne“. Членове на чеченската общност във Франция са уговорили атака, за да отмъстят за „пребитото“ 16-годишно момче от страна на по-възрастни наркодилъри. То е било откарано в болница и е в тежко състояние.

Същата вечер чеченци от цялата страна са атакували наргиле бара „Черната перла“. Десет души са били ранени, някои от които сериозно - един от тях е бил със счупена ръка. При друга акция въоръжени мъже са нападнали и пицария в района.

Съобщава се, че представители на двата враждуващи лагера са се срещнали в събота в опит да намалят напрежението.

Това обаче не се е случило – в нощта между събота и неделя в квартал Грезай е открита стрелба. Вследствие на атаката е бил ранен мъж, който е откаран в болница в критично състояние. В неделя е станало ясно, че животът му е вън от опасност.

Прокурорът на Дижон - Ерик Матайс, е потвърдил информация пред „France Bleu Bourgogne“, че тези изстрели са свързани с нападението от предходния ден. Той каза още, цитиран от "Le Bien", че ранените при сблъсъците са общо шестима.

Чеченците са заявили, че искали само да „сплашат“ другия лагер – „магребските дилъри“.

Прокуратурата е започнала разследване, в което са включени департаментът по обществена сигурност и полицията.

Министерството на вътрешните работи осъди насилието и го нарече „недопустимо“. Обеща „твърд отговор“, а ресорният министър Лоран Нюнез пристигна на място във вторник.

Лидерът на „Националния фронт“ Марин льо Пен също планира да пътува до Дижон и да даде пресконференция по-късно през деня.

Половината членове на държавните охранителни компании са изпратени на място, за да предотвратят нови сблъсъци, а също така за реда се грижат жандармерията, полицията и 110 войници.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Тръмп изтегля близо 10 хиляди войници от Германия: "Не изпълняват дълга си към НАТО"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024