Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп потвърди плановете си да изтегли 9500 американски войници от базите в Германия. Причината, която той изтъкна, е, че европейската страна „не изпълнява дълга си“ към НАТО.

Републиканецът неведнъж е изразявал тезата си, че страните на Стария континент трябва да отпускат повече средства за отбрана. По думите му, не такъв е случаят с Берлин и ако Германия не промени настоящата ситуация, той ще се придържа към плана си.

По-рано този месец американските медии разпространиха слуха, че Тръмп ще изтегли част от американските военни от Европа заради нарастващото напрежение между Вашингтон и съюзниците от НАТО.

„Ние защитаваме Германия, а те не изпълняват дълга си. В това няма логика. Така че съобщих – ще намалим броя на военните там на 25 000“, каза американският президент на среща с администрацията си.

Добави, че членовете на НАТО вече не трябва да разчитат толкова много на САЩ да покрива разходите и така да поддържа съюза.

Основните спорове между съюзниците са по темата за отпусканите от всяка държава средства за отбрана. Целта, която са договорили до 2024 г., е 2% от стойността на брутния вътрешен продукт на страните. Германия и още няколко държави обаче не са я достигнали.

„Плащат един процент, когато трябва да дават два процента", каза Тръмп.

Освен това президентът обвини Германия в „много лошо отношение“ към Вашингтон относно търговията. „Преговаряме с тях относно това, но към момента не съм удовлетворен от сделката, която искат да постигнат“, каза републиканецът.

„Ощетиха САЩ със стотици милиарди долари в търговията през годините, така че сме наранени от гледна точка на търговията, както и що се отнася до НАТО“, сподели Тръмп.

Президентът на САЩ продължи с аргументи относно действията си, като каза, че Германия има полза от американските военни части, тъй като те харчат парите си в тяхната страна.

Немският посланик във Вашингтон – Емили Хабер, направи изявление по темата, в което обясни, че американските войници не са там, за да защитават Германия, а да „осигурят трансатлантическа сигурност“.

САЩ разполага военни сили в европейската страна още от периода след Втората световна война. През 1990 там има 200 хиляди войници, а до 2014 броят им намаля до малко над 42 хиляди. Днес са около 35 000.

В момента Германия е държавата на континента, която дава подслон на най-голям брой американски войници – след нея са Италия, Великобритания и Испания.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Руска сватба, шпионска флашка и заложник за размяна: Странният случай на Пол Уилън

Защо белите либерали обичат да се самоунижават?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед