Тръмп изтегля близо 10 хиляди войници от Германия: "Не изпълняват дълга си към НАТО" Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп потвърди плановете си да изтегли 9500 американски войници от базите в Германия. Причината, която той изтъкна, е, че европейската страна „не изпълнява дълга си“ към НАТО.

Републиканецът неведнъж е изразявал тезата си, че страните на Стария континент трябва да отпускат повече средства за отбрана. По думите му, не такъв е случаят с Берлин и ако Германия не промени настоящата ситуация, той ще се придържа към плана си.

По-рано този месец американските медии разпространиха слуха, че Тръмп ще изтегли част от американските военни от Европа заради нарастващото напрежение между Вашингтон и съюзниците от НАТО.

„Ние защитаваме Германия, а те не изпълняват дълга си. В това няма логика. Така че съобщих – ще намалим броя на военните там на 25 000“, каза американският президент на среща с администрацията си.

Добави, че членовете на НАТО вече не трябва да разчитат толкова много на САЩ да покрива разходите и така да поддържа съюза.

Основните спорове между съюзниците са по темата за отпусканите от всяка държава средства за отбрана. Целта, която са договорили до 2024 г., е 2% от стойността на брутния вътрешен продукт на страните. Германия и още няколко държави обаче не са я достигнали.

„Плащат един процент, когато трябва да дават два процента", каза Тръмп.

Освен това президентът обвини Германия в „много лошо отношение“ към Вашингтон относно търговията. „Преговаряме с тях относно това, но към момента не съм удовлетворен от сделката, която искат да постигнат“, каза републиканецът.

„Ощетиха САЩ със стотици милиарди долари в търговията през годините, така че сме наранени от гледна точка на търговията, както и що се отнася до НАТО“, сподели Тръмп.

Президентът на САЩ продължи с аргументи относно действията си, като каза, че Германия има полза от американските военни части, тъй като те харчат парите си в тяхната страна.

Немският посланик във Вашингтон – Емили Хабер, направи изявление по темата, в което обясни, че американските войници не са там, за да защитават Германия, а да „осигурят трансатлантическа сигурност“.

САЩ разполага военни сили в европейската страна още от периода след Втората световна война. През 1990 там има 200 хиляди войници, а до 2014 броят им намаля до малко над 42 хиляди. Днес са около 35 000.

В момента Германия е държавата на континента, която дава подслон на най-голям брой американски войници – след нея са Италия, Великобритания и Испания.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Руска сватба, шпионска флашка и заложник за размяна: Странният случай на Пол Уилън

Защо белите либерали обичат да се самоунижават?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024