Снимка: © Getty Images

Московският съд осъди американския гражданин Пол Уилън на 16 години затвор в колония със строг режим заради дело за шпионаж. Единствената публична част от решението на съда е присъдата, а всички останали материали по случая са засекретени.  

Уилън е американски гражданин, но притежава и паспорти от още три държави - Великобритания, Канада и Ирландия. Уилън е арестуван през декември 2018 г. при посещение в Русия по повод сватбено тържество на негова руска колежка.

Дотогава 50-годишният Уилън е работил като директор по сигурността на BorgWarner, компания за производство на резервни части за автомобили, която е поддържала партньорски отношения с различни руски фирми. Уилън започва да посещава редовно страната още през 2007 г. Преди да влезе в мениджмънта на BorgWarner, Уилън е работил в компанията за човешки ресурси Kelly Services. Най-дългият му професионален стаж обаче е в морската пехота на САЩ. Два пъти - през 2004 и 2006 г. Уилън е изпълнявал мисии в Ирак. Освободен е от служба през 2008 г. заради лошо поведение, според Washington Post.

Разследването твърди, че той е събирал секретни сведения за сътрудниците на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Министерството на отбраната. Според данни на "Коммерсант", сътрудник на руските спецслужби от управление на Службата за икономическа сигурност на ФСБ е предал на Уилън флашка със списък на служителите в едно от оперативните подразделения на институцията. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че е възмутен от съдебното решение "със секретен процес, със секретни доказателства и без да се допуснат свидетели на защитата". 

"Отношението на руските власти срещу Пол продължава да е ужасно. Настояваме за незабавното му освобождаване", пише Помпео. 

Уилън отрича обвиненията за извършване на разузнавателна дейност срещу Русия и твърди, че е жертва на провокация. Руският му адвокат Владимир Жеребенков казва, че клиентът му няма нищо общо със службите за сигурност. През декември 2018 г. той действително е получил запаметяващо устройство от свой познат, но е очаквал, че на него са съхранени снимки от почивка в Сергиев Посад край Москва. 

Жеребенков казва още, че Уилън обича Русия и се отнася с уважение към страната, а в дните около ареста си се е намирал "в непрекъснато състояние на алкохолно опиянение и не е бил способен на каквато и да е шпионска операция". 

"Това е тънка, мазна, отвратителна руска политика - нищо повече, нищо по-малко", казва Уилън пред журналисти при едно от съдебните заседания. Американецът е убеден, че присъдата му ще е осъдителна още преди делото да стигне до финал. 

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан определя случая като "подигравка с правосъдието". Той критикува руската прокуратура за това, че обвинението не почива на каквито и да е доказателства за умисъл. Според Съливан отношението на Москва към Пол Уилън е "срамно". В продължение на 16 месеца американецът не е получавал разрешение да телефонира на близките си. Отказано е и искането му да бъде прегледан от лекари, говорещи английски език, след като изпада в остра криза заради херния. Уилън е опериран по спешност в болница в Москва. Делото срещу него започва през март, като почти всички заседания се водят при закрити врати заради класифицирана информация. 

Мотивите за делото срещу Уилън остават съмнителни. Арестът му се случва няколко месеца след като в САЩ е задържана 31-годишната руска активистка Мария Бутина. Тя се призна за виновна за това, че е участвала в заговор за инфилтриране в средите на републикански консервативни политически фигури. През октомври 2019 г. Бутина се върна в Русия след частично изтърпяване на присъдата си в Съединените щати. 

Адвокатът на Пол Уилън твърди, че още след ареста руските служби са му намекнали, че ще бъде разменен срещу други арестанти - сред имената, които са споменати в тези разговори, са Константин Ярошенко (пилот, арестуван в САЩ през 2010 г. по обвинение в опит за наркотрафик) или оръжейния търговец Виктор Бут.

През юли 2019 г. външният министър на Русия Сергей Лавров също потвърди, че очаква Ярошенко да бъде освободен от САЩ при евентуална размяна срещу един или повече американски граждани, осъдени в Русия. Към онзи момент обаче Пол Уилън все още не беше осъден. 

Посланик Съливан отказва да коментира подобен сценарий пред журналистите на 15 юни. 

"Пол току-що се превърна в затворник на руската система. Настоявам за справедливост за Пол. В момента не обсъждаме размяна, а справедливост за Пол Уилън", казва той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента