Дмитрий Рогозин заплаши "страхливите българи" с ядрена ракета Снимка: © Getty Images

"Ето с какво е добър Сармат. Той няма да иска разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и шведите". Това написа в профила си в Туитър бившият вицепремиер на Русия и главен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

Думите му идват по повод отказа на България, Северна Македония и Черна гора да предоставят въздушен коридор за правителствения самолет на руския външен министър Сергей Лавров. Тази седмица той трябваше да посети Сърбия, за да се срещне със сръбското държавно ръководство и да обсъди снабдяването на страната с руски енергийни източници. Визитата на Лавров обаче беше отменена в резултат на неполученото разрешение за прелитане.

Изказването на Рогозин е първата директна заплаха от страна на руските власти към България от началото на военните действия в Украйна. В нея ръководителят на "Роскосмос" посочва междуконтиненталната балистична ракета RS-28 Sarmat, известна още и като "Сатана II". Тя е едно от новите стратегически оръжия на Русия, представени от руския президент Владимир Путин през 2018 г. Ракетата с обсег от 18 000 км беше тествана за първи път през април тази година.

Миналата седмциа Рогозин каза, че "Сармат" може да унищожи половината крайбрежие от европейския континент. Балистичната ракета обаче все още е в изпитателна фаза и не е приета като част от въоръжението на руската армия.

По-рано заместник-председателят на руската комисия по отбраната Алексей Журавльов също използва "Сармат" като заплаха срещу САЩ и Финландия.

"Ако Съединените щати заплашат нашата държава, всичко ще е наред: ето ви Сармат за вас, и ще има ядрена пепел, ако смятате, че Русия не трябва да съществува. И Финландия казва, че е на едно със САЩ. Е, ами и тя да застане на опашката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024