Дмитро Кулеба в София: Днес Русия унищожава, убива, измъчва. Тази Русия не заслужава съчувствие.

По-малко от 9 минути продължи пресконференцията на Теодора Генчовска и украинския външен министър Дмитро Кулеба след срещата им в МВнР, без сигнал за евентуална допълнителна помощ от страна на България към Украйна извън хуманитарната помощ.

Генчовска обяви, че "България е малка държава и в съответствие с нашите възможности се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ", като посочи само, че 91 000 бежанци от Украйна са приети на територията на страната, а хуманитарните помощи са за над 1,5 млн. евро.

Дмитро Кулеба изрази благодарност за подслона на украинските жени и деца, както и за последователната подкрепа в ЕС и НАТО за Украйна от страна на България.

"Сигурността на Украйна означава и сигурност на България и всички държави от Черно море. Това, което сега става в Украйна, е съществено важно за целия регион. Ние се бием не само заради нас, но и заради вас - за да не се налага никога да се сблъскате с трагедията на руските опити да окажат въздействие върху вашата страна", каза Кулеба.

Той обърна внимание, че разбира настроенията в страната, породени от "ролята на Русия в историята на България", но направи ясно разграничение:

"Вярно е, че Русия е направила някои неща, които са сантиментални в съзнанието на хората. Но Русия, с която имаме работа в момента, е различна. Русия унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички да разберете това", каза Дмитро Кулеба.

Срещата на Генчовска и украинския министър завърши без въпроси и отговори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023