Снимка: © Булевард България

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се обърна към българските депутати и министри с неприкрита критика заради "половинчатите мерки" и липсата на ясна позиция за подкрепа на Украйна във войната.

"Бронежилетките и техническата помощ са много важни, но хора, нека да говорим сериозно - ако имате каска и бронежилетка, но нямате оръжие, вие сте обречени. Тези половинчати мерки са хубави от политическа гледна точка, но посланието е "Искаме да умрете защитени", каза Кулеба пред журналисти по повод последното решение на Комисията по външна политика, което отказва военна помощ за Украйна.

"Не може да повярвате колко пъти от началото на войната съм чувал рационални обяснения и аругменти за това защо някой не може да помогне на Украйна. Много от тези хора бяха много рационални, но проблемът е, че са лицемерни и си играят с нас. Тези, които искат да помогнат и сами са били жертва на агресия, винаги намират начин да го направят. Тези, които казват, че защитават принципи и ценности, би трябвало да защитят Украйна сега", каза още той.

Кулеба посочи, че дори на третия ден от посещението си в София още няма ясен отговор от българското правителство за това каква помощ може да окаже на страната.

"Не, мисля, че българското правителство има големи трудности с предоставянето на ясен отговор по този въпрос. Може би има национални съображения по този въпрос, но всеки ден, в който Украйна не получава нужната помощ за противопоставяне срещу руската агресия, означава, че повече цивилни и войници ще умират, повече къщи ще бъдат унищожавани.

"Призовавам всеки политик, който се колебае как да действа по тази тема, да се замисли, че докато той седи в офиса си и си позволява да мисли политически по този проблем през политическа призма, хората умират заради тези безкрайни размисли и безкрайни опити да се намерят аргументи защо не може да се помогне на Украйна", каза още Дмитро Кулеба в Народното събрание.

Той отхвърли двата основни аргумента, които българските власти са използвали през послендите дни да не разрешат военна помощ на Украйна - "да помогнем на мира" и "и руснаците, и украинците са ни братя".

"Най-добрият начин да се допринесе за мира е да се помогне на Украйна, защото ако Украйна не е достатъчно силна, Русия ще извърши още повече престъпления, убийства и унищожения, а войната ще се разшири. Колкото до втория аргумент - как може още да се възприемате като братя с убийци? Как може някой да повярва, че човек, който убива, унищожава и продължава с агресията си дори по време на Страстната седмица, му е брат?", каза Кулеба.

Той се обърна към всички българи, като призова "време е да направите избор".

"Животът е труден. Понякога трябва да направите избор, не може да сте между двете страни, не може да измисляте аргументи, трябва да заемете страна и трябва да заемете страната на истината", каза още Дмитро Кулеба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят