Дмитро Кулеба за каските и бронежилетките от България: "Посланието е "Искаме да умрете защитени" Снимка: © Булевард България

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се обърна към българските депутати и министри с неприкрита критика заради "половинчатите мерки" и липсата на ясна позиция за подкрепа на Украйна във войната.

"Бронежилетките и техническата помощ са много важни, но хора, нека да говорим сериозно - ако имате каска и бронежилетка, но нямате оръжие, вие сте обречени. Тези половинчати мерки са хубави от политическа гледна точка, но посланието е "Искаме да умрете защитени", каза Кулеба пред журналисти по повод последното решение на Комисията по външна политика, което отказва военна помощ за Украйна.

"Не може да повярвате колко пъти от началото на войната съм чувал рационални обяснения и аругменти за това защо някой не може да помогне на Украйна. Много от тези хора бяха много рационални, но проблемът е, че са лицемерни и си играят с нас. Тези, които искат да помогнат и сами са били жертва на агресия, винаги намират начин да го направят. Тези, които казват, че защитават принципи и ценности, би трябвало да защитят Украйна сега", каза още той.

Кулеба посочи, че дори на третия ден от посещението си в София още няма ясен отговор от българското правителство за това каква помощ може да окаже на страната.

"Не, мисля, че българското правителство има големи трудности с предоставянето на ясен отговор по този въпрос. Може би има национални съображения по този въпрос, но всеки ден, в който Украйна не получава нужната помощ за противопоставяне срещу руската агресия, означава, че повече цивилни и войници ще умират, повече къщи ще бъдат унищожавани.

"Призовавам всеки политик, който се колебае как да действа по тази тема, да се замисли, че докато той седи в офиса си и си позволява да мисли политически по този проблем през политическа призма, хората умират заради тези безкрайни размисли и безкрайни опити да се намерят аргументи защо не може да се помогне на Украйна", каза още Дмитро Кулеба в Народното събрание.

Той отхвърли двата основни аргумента, които българските власти са използвали през послендите дни да не разрешат военна помощ на Украйна - "да помогнем на мира" и "и руснаците, и украинците са ни братя".

"Най-добрият начин да се допринесе за мира е да се помогне на Украйна, защото ако Украйна не е достатъчно силна, Русия ще извърши още повече престъпления, убийства и унищожения, а войната ще се разшири. Колкото до втория аргумент - как може още да се възприемате като братя с убийци? Как може някой да повярва, че човек, който убива, унищожава и продължава с агресията си дори по време на Страстната седмица, му е брат?", каза Кулеба.

Той се обърна към всички българи, като призова "време е да направите избор".

"Животът е труден. Понякога трябва да направите избор, не може да сте между двете страни, не може да измисляте аргументи, трябва да заемете страна и трябва да заемете страната на истината", каза още Дмитро Кулеба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023