Днес отбелязваме Тодоровден - празникът на конете Снимка: © Getty Images

Днес отбелязваме Тодоровден - най-почитаният празник от всички, които се занимават с конен спорт у нас. На него се отдава почит на коня. На Тодоровден празнуват състезатели, треньори, собственици на коне и на ферми за развъждане на различни породи, ветеринарни лекари и конегледачи. Тодоровден е празник и за всички, които обичат красивите животни.

Тодоровден е наричан още Конски Великден. Празникът е в първата събота от Великденските пости. Тази година той се отбелязва на 7 март.

За всяка конна база денят се превръща в истински празник, а домакините отбелязват Тодоровден с разнообразни мероприятия, в които ездачите участват с конете си. Най-популярни са кушиите, или т.нар. надбягвания с коне на открити места. Да спечелиш едно такова състезание се счита за голям успех за коня и неговия жокей.

Според народните представи на този ден Св. Тодор обхожда с коня си пролетното поле, за да провери растат ли посевите, забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие и за здраве на конете. На Конския Великден се показва почитта към силното и красиво животно, което е неотменна част от образа на светеца.

Обичаите на този ден се разпределят между жените и мъжете. Жените пекат обреден хляб с формата на кон или подкова. Докато те изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци и пискюли, сплитат опашките и гривите им.

След това идва ред на конното състезание – кушията. Победителят в него се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Показването на коня пред гостите на празника е атестат за стопанина му. За отглеждането на един кон се съди именно по външния му вид и за всеки собственик е от изключително значение да покаже, че се е грижил добре за него през зимата.

Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано исторически още през Ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

В конните бази в България, които развиват ездата като професионален и аматьорски спорт, се провеждат различни изпитания, правят се демонстрации по прескачане на препятствия, обездка, уестърн езда, а най-атрактивни са надскачанията. При тях победител е този тандем, който преодолее най-голяма височина, като понякога тя дори достига до 210 сантиметра.

С най-голямо вълнение празникът се очаква от най-малките ездачи. Често те правят и първите си изяви с кон пред публика именно на Тодоровден.

Името Тодор означава "божи дар". На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023