Снимка: © Getty Images

Днес отбелязваме Тодоровден - най-почитаният празник от всички, които се занимават с конен спорт у нас. На него се отдава почит на коня. На Тодоровден празнуват състезатели, треньори, собственици на коне и на ферми за развъждане на различни породи, ветеринарни лекари и конегледачи. Тодоровден е празник и за всички, които обичат красивите животни.

Тодоровден е наричан още Конски Великден. Празникът е в първата събота от Великденските пости. Тази година той се отбелязва на 7 март.

За всяка конна база денят се превръща в истински празник, а домакините отбелязват Тодоровден с разнообразни мероприятия, в които ездачите участват с конете си. Най-популярни са кушиите, или т.нар. надбягвания с коне на открити места. Да спечелиш едно такова състезание се счита за голям успех за коня и неговия жокей. 

Според народните представи на този ден Св. Тодор обхожда с коня си пролетното поле, за да провери растат ли посевите, забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие и за здраве на конете. На Конския Великден се показва почитта към силното и красиво животно, което е неотменна част от образа на светеца. 

Обичаите на този ден се разпределят между жените и мъжете. Жените пекат обреден хляб с формата на кон или подкова. Докато те изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци и пискюли, сплитат опашките и гривите им.

След това идва ред на конното състезание – кушията. Победителят в него се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Показването на коня пред гостите на празника е атестат за стопанина му. За отглеждането на един кон се съди именно по външния му вид и за всеки собственик е от изключително значение да покаже, че се е грижил добре за него през зимата. 

Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано исторически още през Ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. 

В конните бази в България, които развиват ездата като професионален и аматьорски спорт, се провеждат различни изпитания, правят се демонстрации по прескачане на препятствия, обездка, уестърн езда, а най-атрактивни са надскачанията. При тях победител е този тандем, който преодолее най-голяма височина, като понякога тя дори достига до 210 сантиметра.

С най-голямо вълнение празникът се очаква от най-малките ездачи. Често те правят и първите си изяви с кон пред публика именно на Тодоровден. 

Името Тодор означава "божи дар". На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян.
 

Прочети