Снимка: © Getty Images

Днес отбелязваме Тодоровден - най-почитаният празник от всички, които се занимават с конен спорт у нас. На него се отдава почит на коня. На Тодоровден празнуват състезатели, треньори, собственици на коне и на ферми за развъждане на различни породи, ветеринарни лекари и конегледачи. Тодоровден е празник и за всички, които обичат красивите животни.

Тодоровден е наричан още Конски Великден. Празникът е в първата събота от Великденските пости. Тази година той се отбелязва на 7 март.

За всяка конна база денят се превръща в истински празник, а домакините отбелязват Тодоровден с разнообразни мероприятия, в които ездачите участват с конете си. Най-популярни са кушиите, или т.нар. надбягвания с коне на открити места. Да спечелиш едно такова състезание се счита за голям успех за коня и неговия жокей. 

Според народните представи на този ден Св. Тодор обхожда с коня си пролетното поле, за да провери растат ли посевите, забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие и за здраве на конете. На Конския Великден се показва почитта към силното и красиво животно, което е неотменна част от образа на светеца. 

Обичаите на този ден се разпределят между жените и мъжете. Жените пекат обреден хляб с формата на кон или подкова. Докато те изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци и пискюли, сплитат опашките и гривите им.

След това идва ред на конното състезание – кушията. Победителят в него се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Показването на коня пред гостите на празника е атестат за стопанина му. За отглеждането на един кон се съди именно по външния му вид и за всеки собственик е от изключително значение да покаже, че се е грижил добре за него през зимата. 

Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано исторически още през Ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. 

В конните бази в България, които развиват ездата като професионален и аматьорски спорт, се провеждат различни изпитания, правят се демонстрации по прескачане на препятствия, обездка, уестърн езда, а най-атрактивни са надскачанията. При тях победител е този тандем, който преодолее най-голяма височина, като понякога тя дори достига до 210 сантиметра.

С най-голямо вълнение празникът се очаква от най-малките ездачи. Често те правят и първите си изяви с кон пред публика именно на Тодоровден. 

Името Тодор означава "божи дар". На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън и съпругата му Кари очакват второ дете

Жената на британския премиер е преживяла спонтанен аборт в началото на 2021 г., но отново е бременна

Сателитна станция „Плана“ на Vivacom получи най-високия сертификат

В момента само 19 подобни съоръжения в света притежават сертификат Tier 4

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Платформата стимулира креативността и усвояването на нови знания

Новата кралица на The Crown: Имелда Стонтън поема короната от Оливия Колман

Номинираната за "Оскар" актриса ще бъде последната Елизабет II в сериала на Netflix

Борисов съчувства на "тричания" кандидат-премиер Пламен Николов

ГЕРБ може да "спаси" кворума при избора на правителство на ИТН

"В името на Отца, и Сина, и "Гучи": Убийствената италианска афера на Лейди Гага и Ридли Скот

Първият трейлър на House of Gucci - истинската история на войната в модната фамилия

Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио

Златната медалистка разкри, че е започнала да губи ориентация

Шеф Иван Александров: Главният сладкар на звездите в Уимбълдън

Братът на актьора Владо Карамазов в магията на най-стария и величествен тенис турнир