Днес стават ясни кандидатите за поста генерален директор на БНТ Снимка: © Getty Images

Днес в 17 час изтича крайният срок за подаване на документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) за участие в конкурса за избор на генерален директор на БНТ. Желаещите да участват в конкурса трябва да подадат документите си лично, преди края на работния ден на СЕМ.

Мандатът на настоящия генерален директор Емил Кошлуков е до 10 юли 2022 г., а процедурата за избор на нов беше открита на 5 май. Кошлуков зае поста през 2019 г., след като предшественикът му Константин Каменаров бе осъден за шофиране след употреба на алкохол.

След като получи кандидатурите, СЕМ трябва да потвърди дали те отговарят на условията за участие в конкурса и заемане на позицията - необходим е медиен опит, добра репутация, както и кандидатите да нямат участия на ръководни позиции в никакви юридически лица. Срокът СЕМ да обяви кои от кандидатите са допуснати е 15 юни.

Изслушването на концепциите ще бъде на 27 и 28 юни, а на 29 юни членовете на СЕМ ще гласуват, като за да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от общо петчленния Съвет. Ако никой от кандидатите не получи най-малко 3 (три) гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание.Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. Решението трябва да бъде оповестено чрез БТА и на интернет страницата на СЕМ.

Председател на СЕМ в момента е Соня Момчилова, която влезе като президентска квота. Вторият човек от същата квота е бившата репортерка с военен ресор - Габриела Наплатанова, която е и най-новият член на Съвета. Непосредствено преди това от парламентарната квота като членове на Съвета бяха избрани специалистът по медийно право и юрист Симона Велева, предложена от "Продължаваме промяната") и журналистката Пролет Велкова - номинация на "Демократична България".

Най-дългогодишният член на СЕМ в сегашния състав е избраната през 2019 г., в рамките на парламентарната квота, по предложение на ГЕРБ, Галина Георгиева. Изборът ѝ беше изненадващ, доколкото тя е магистър по Аграрна икономика.

СЕМ обмисля да глоби bTV след преглед на 44 жалби срещу "Ергенът"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024