Дни след земетресението, първите камиони с помощи най-после пристигнаха в Сирия Снимка: © Getty Images

Шест малки камиони с първата хуманитарна помощ от ООН пристигнаха в Сирия четири дни след опустошителното земетресение, което удари страната.

В четвъртък отчаяно необходими лекарства, одеяла, палатки и комплекти за подслон пристигнаха от Турция в контролирания от бунтовниците северозападен район на Сирия. Пратката е трябвало да бъде доставена още преди бедствието.

Местните спасители изразяват разочарованието си от факта, че все още не е изпратено специалното оборудване, от което се нуждаят, за да спасяват човешки животи.

"Това е редовната и периодична помощ на ООН, която е изпратена преди земетресението. Това не е специална помощ и все още нямаме оборудване за екипите за търсене и спасяване, както и за извличане на затрупаните хора под развалините", написаха в профила си в Twitter "Белите каски" - доброволческа организация, която действа в контролираната от бунтовници част на страната.

Агенцията на ООН за миграцията заяви, че камионите превозват одеяла, матраци, палатки и материали за подслон, както и основни хуманитарни продукти и соларни лампи, за да покрият нуждите на поне 5000 души.

"Работим в тясно сътрудничество с властите, за да окажем всякаква подкрепа и се надяваме, че помощта бързо ще достигне до най-засегнатите", заяви генералният директор на организацията Антониу Виторино.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви: "Помощта е на път, но е необходима още много."

Белите каски съобщават за най-малко 1970 смъртни случая, откакто земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер удари региона в ранните часове на понеделник. Те предупредиха, че цифрата вероятно ще нарасне значително, тъй като стотици семейства все още са в капан под отломките от разрушени сгради.

Защо помощта за Сирия се бави?

Още преди земетресението да предизвика хаос от двете страни на границата - броят на жертвите в сирийски анклав надхвърли 19 000, тъй като хората там се борят с изключителна мизерия, като много от тях разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят.

По силата на споразумение в Съвета за сигурност на ООН Баб ал-Хава е единственият пропускателен пункт, който ООН има право да използва за доставка на помощи от Турция до анклава. Но хаосът след земетресението, повредените пътища и купищата отломки около пропускателния пункт пречат на международната организация да доставя помощи.

Съобщава се, че други по-малки групи са успели да доставят малко количество помощи през други гранични пунктове, но служителите на ООН не са склонни да нарушават протокола.

Трансграничната помощ е политически обвързана, като сирийското правителство и главният му съюзник Русия настояват за доставки в анклава от Дамаск, сирийската столица, а не от Турция. Представители на Дамаск настояват, че са готови да разпределят помощта навсякъде в Сирия, но според критици, правителството на президента Башар Асад в миналото е блокирало или насочвало неправилно помощта, предназначена за контролираните от бунтовниците райони.

Някои критикуват ООН, че не е предприела извънредни мерки за предоставяне на помощ след земетресението. В четвъртък парламентът в Дамаск призова за незабавна отмяна на водените от Запада санкции срещу Сирия, след като обяви, че се бори с недостига на гориво и недостатъчно оборудване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024