Ръководителят на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов е открил процедура за спиране на строителството на скандалния спа-хотел в Синеморец, който стана известен като „хотела фантом“ и предизвика протести на граждани по Южното Черноморие.

Новината съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Той припомни, че преди седмица протестиращи настояха за незабавно спиране на строежите в Синеморец и по крайбрежието на парк „Странджа“. До момента са събрани над 11 хиляди подписа за мораторуим върху строежите по Черноморието, предадени на служебния екоминистър.

Спа-хотелът в Синеморец се строи, въпреки че екоинспекцията е одобрила изграждането само на три вили, а община Царево има план за строителство на ваканционно селище (няколко свързани помежду си къщи). Тя обаче е издала разрешително за апартаментен хотел, който вече е почти построен.

Той попада в границите на местността „Поляните“, която се намира в Природен парк „Странджа“. Според ЗЗТ – всяко едно изменение трябва да се съгласува с министъра на околната среда или с упълномощени от него длъжностни лица. Промените по този строеж обаче не са отбелязани – планът към днешна дата е за няколко къщи, свързани с обща инфраструктура. Не е ясно как е бил одобрен проектът за хотел.

Според публикация на „Клуб З“ - всичко започва от инициативата на граждански активисти да изпратят искания по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до РИОСВ-Бургас и община Царево, след като забелязват, че хотелът от 10 000 кв. м се доизгражда. Екоинспекцията зявява, че през далечната 2004 г. с нея е съгласувано изграждането на три вили в съответния парцел и тя дава "зелена светлина" - без извършване на процедура по ОВОС – оценка за въздействието върху околната среда.

През 2007 г. община Царево издава разрешения за строеж на обект "Апартаментен хотел - Блок 1" и за обект "Апартаментен хотел - Блок 2" за същия парцел. РИОСВ твърди, че в архивите й няма данни за това, че трите вили изведнъж са станали хотел, съответно няма искания за извършване на нови екооценки на очевидно промененото инвестиционно намерение.

През август 2013 г. вече новият възложител "Аполония плюс" ЕООД (собственост на руския гражданин Александър Поправко) заявил промяна по време на строителството, свързана с фасадни промени, централното тяло и изграждане на СПА център с покрит басейн, както и други вътрешни промени. Екоинспекцията му отговаря, че екооценки не са необходими.

"Проекти за три вили не видях никъде в тази документация. А това как екоинспекцията разполага с документ за вили, ПУП-ът е за ваканционно селище, а е узаконен и се строи хотел, си обяснявам само с широко затворени очи", коментира пред „Клуб З“ инж. Николай Найденов, който се сдобива с документите и прави проверка.

Дейностите в местността "Поляните" са и обект на проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура, която започна миналата година. Няма данни до какви изводи е достигнала тя. 

Междувременно Асен Личев обяви, че Европейската специализирана прокуратура започва проверка на Оперативна програма „Околна среда”. 


Корал, Карадере и Паша дере влизат изцяло в "Натура 2000"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?