Снимка: © Getty Images

Националният съвет по биологично разнообразие е разширил обхвата на защитената мрежа "Натура 2000" при "Ропотамо", "Плаж Шкорпиловци" и "Галата" - част от местностите Корал, Карадере и Паша дере. 

Решението е взето на експертно ниво, след като служебния министър на околната среда и водите Асен Личев се ангажира да гарантира опазването на малкото останали незастроени райони по Черноморието. За да влезе в сила, то трябва да се одобри и от Министерски съвет.

Ако бъде одобрено, ще се въведе ограничение на строителството, забрана за увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната ивица и др. 

Против разширяването на зоните се обявиха няколко общински администрации, които атакуват допускането на "свободно бивакуване" на незастроените плажове. 

От община Долни чифлик и община Бяла, които отговарят по повод предложението за "Плаж Шкорпиловци" са изпратили идентични писма до МОСВ, в които твърдят, че "бивакуването,... не отговаря на никакви дори минимални здравни, хигиенни и противопожарни изисквания и изисквания за опазване на околната среда и е предпоставка за замърсяване, епидемии и пожари".

От община Варна твърдят, че не са получили "мотивация за необходимостта от исканото разширяване" на защитената зона "Галата". Зам.-кметът на Варна твърди, че липват "актуални проучвания за конкретните местообитания, флората и фауната, няма и данни за съгласуване от ОУП", поради което иска отлагане на решението. 

Съветът по биологично разнообразие обаче е приел единодушно да се разширят зоните в тези райони, съобщава Борислав Сандов от "Зелено движение". 

"Корал, Карадере и Пашадере вече са изцяло в НАТУРА 2000, след като преди малко Националния съвет по биологично разнообразие единодушно гласува за разширение на зоните в тези райони. Сега тези места ще бъдат по-защитени от набезите на бетона и комерсиализацията", пише той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина