До два месеца платен отпуск и обезщетение за бащи с деца до 8 години Снимка: © НОИ

От началото на август бащите с деца до 8-годишна възраст вече могат да използват новия бащински отпуск и парично обезщетение от Националния осигурителен институт (НОИ) за него.

Наредбата беше приета в последните дни на последното Народно събрание и влезе в сила от 1 август като изменение и допълнение в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите е за период от 2 месеца и при условие, че те не са използвали отпуските при раждането на детето, отглеждането му до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5 години.

За времето, през което се ползва бащинския отпуск, на родителя ще се изплаща парично обезщетение от НОИ, чийто размер е равен на получаваното от майките през втората година на детето. За 2022 г. това е 710 лв. месечно, но размерът на това обезщетение се определя всяка година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Когато бащата или осиновителят е използвал някои от тези отпуски за период по-малък от два месеца, той има право на отпуск за разликата между 2 месеца и периода на ползвания отпуск, посочват от НОИ.

За целта са утвърдените следните образци на документи:

  • заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)
  • достоверение от осигурителя относно правото на парично обезщетение на осигурено лице (сега действащото приложение № 10 към наредбата)
  • удостоверение относно правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице (сега действащото приложение № 11 към наредбата).

Времето, през което се ползва отпускът, се признава както за трудов, така и за осигурителен стаж. Здравните осигуровки за времето на отпуската са за сметка на работодателя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024