Не, това не е компютърна анимация - дори Илон Мъск може да го потвърди. Компанията за производство на роботи Boston Dynamics изпраща 2020 г. с танци и веселие, които привлякоха вниманието на милиони души от цял свят.

Роботите Atlas, Spot и Handle са главните действащи лица във видеото, което показва страхотно синхронизирана хореография на фона на хита от 1962 г. "Do You Love Me".

За да демонстрират способностите им, Boston Dynamics ги карат да танцуват туист по начин, който може да накара доста хора да завидят на машините, но със сигурност ще подобри настроението им.

От юни 2020 г. компанията вече започна да продава робота Spot на клиенти в САЩ на цена от 74 500 долара. Четирикракият модел, наподобяващ куче, може да изпълнява най-различни функции, включително да тича, да се качва по стълбите, да пренася до 14 кг оборудване и да изпълнява автономни мисии за събиране на данни.

Хуманоидът Atlas, с който започва видеото на Boston Dynamics, може не само да танцува на рокендрол парчета, но и да прави доста по-сложни упражнения с прецизен баланс като 360-градусово завъртане във въздуха и задно салто.

Последният модел в клипа - Handle - е предназначен за работа в логистични центрове, като може да подрежда или пренася кашони с пратки до 15 кг.

"Цялото ми внимание беше фокусирано върху кучето със змийската глава до момента, в който щраусът с глава-намотка не се плъзна небрежно в кадър", пише Илон Мъск в Twitter.

Boston Dynamics е създадена през 1992 г. като компания за разработване на роботи от Марк Райберт, професор по компютърни науки в Масачузетския технологичен институт. През последните години сменяше няколко пъти собствеността си, като в края на 2020 г. Hyundai Motor Company придоби 80% от акциите й за около 880 млн. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна