Снимка: © Getty Images

Средното ниво на матурата по български език и литература през 2020 г. показва леко годишно подобрение в резултатите на дванадесетокласниците. 

Според данните на МОН - "добър 4.20" е средната оценка, получена от завършващите средно образование на задължителния държавен зрелостен изпит. Оценката по математика е по-добра - 4.84. 

Миналогодишният випуск допусна рекордно слабо представяне на матурата по български език, като средното ниво се оценяваше на 4.06. Изражението на този показател в точки през 2019 г. е бил само 50 от 100 възможни. Випуск 2020 е вдигнал леко летвата до 53.24 от 100 точки. 

"Отчитаме успешна сесия в неочаквани условия. Определено може да говорим за мобилизация на системата, нямахме организационни проблеми. Резултатите биха могли да бъдат и по-добри, но за нас това е успешна сесия", казва зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред журналисти в четвъртък.

Относително повече ученици са постигнали "Отличен" и "Много добър" резултат на матурата по български език, което води до повишението на средното ниво. Въпреки всичко от МОН отчитат, че зрелостниците продължават да не се справят масово с една от най-важните задачи на изпита - "да извлекат най-важната информация от един текст", когато правят резюме на съдържанието.

Възпитаничка на Софийската математическа гимназия е успяла да постигне впечатляващ резултат, като е изкарала пълни шестици на 4 изпита - по български език, математика, биология и химия. Седем души имат три пълни шестици, 73 са постигнали 100 от 100 точки на две матури. Други 4525 абитуриенти имат средни оценки "Отличен" на два от положените изпити. 

Най-високо е средното ниво на възпитаниците от 91 Немска езикова гимназия и Втора немска гимназия от София, следвани от Американския колеж, 164 Испанска езикова гимназия, "АК - Аркус", Софийската математическа гимназия, Първа английска гимназия в София, и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина