Снимка: © Pixabay

Парламентът прие на първо четене създаването на срочна служба в доброволния резерв на армията, която ще може да се изпълнява за период от 6 месеца. 

Участниците в доброволната казарма ще трябва да са завършили поне основно образование, да не са осъждани или текущо разследвани за умишлени престъпления от общ характер, да нямат друго гражданство, да са годни физически и психически, да не навършват 40 г. в годината на кандидатстване и да не са преминавали друга военна служба.

Резервистите ще сключват договор с Министерството на отбраната за срока на военната си подготовка, като ще получат временен статут на военнослужещи. Договорът може да се прекрати предсрочно без предизвестие. В този период доброволният резервист ще получава основна заплата, която съответства на заеманата длъжност и присвоеното военно звание. Финансирането ще се осигурява от бюджета на Министерството на отбраната. 

В този период резервистите ще могат да излязат в неплатен отпуск от работното си място, а договорът им не може да се прекратява от работодателя, докато тече срочната военна служба - вместо това държавата може да реши да обезщети с пари компанията за отсъствието на служителя. 

Вносителите на закона от Министерски съвет предлагат гражданите, преминали на срочна служба в доброволния резерв, да ползват предимство при кандидатстване в държавната администрация. Ще могат и да се присъединят към въоръжените сили без конкурс, ако отговарят на законовите изисквания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти