Снимка: © Pixabay

Парламентът прие на първо четене създаването на срочна служба в доброволния резерв на армията, която ще може да се изпълнява за период от 6 месеца.

Участниците в доброволната казарма ще трябва да са завършили поне основно образование, да не са осъждани или текущо разследвани за умишлени престъпления от общ характер, да нямат друго гражданство, да са годни физически и психически, да не навършват 40 г. в годината на кандидатстване и да не са преминавали друга военна служба.

Резервистите ще сключват договор с Министерството на отбраната за срока на военната си подготовка, като ще получат временен статут на военнослужещи. Договорът може да се прекрати предсрочно без предизвестие. В този период доброволният резервист ще получава основна заплата, която съответства на заеманата длъжност и присвоеното военно звание. Финансирането ще се осигурява от бюджета на Министерството на отбраната.

В този период резервистите ще могат да излязат в неплатен отпуск от работното си място, а договорът им не може да се прекратява от работодателя, докато тече срочната военна служба - вместо това държавата може да реши да обезщети с пари компанията за отсъствието на служителя.

Вносителите на закона от Министерски съвет предлагат гражданите, преминали на срочна служба в доброволния резерв, да ползват предимство при кандидатстване в държавната администрация. Ще могат и да се присъединят към въоръжените сили без конкурс, ако отговарят на законовите изисквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена