Продажбите на F-35 и F-16 надхвърлят прогнозите Снимка: © Getty Images

Американският производител на оръжия Lockheed Martin Corp обяви, че печалбите през последната четвъртина на годината са надхвърлили очакванията, а в основата на това стои отдела им по аеронавтика, който произвежда самолетите F-35 и F-16.

Продажбите на изтребители на компанията са се увеличили със 7.6% в сравнение със същия период миналата година и възлизат на 7.1 милиарда долара. Това се случва на фона на породените от пандемията трудности при снабдяването с ключови части, които отделът изпита в началото на 2022.

F-35 успя да привлече редица купувачи, начело с Финландия, Швейцария и Германия, като потенциално към тях ще се присъединят Гърция и Чехия.

Цялостното покачване на цената на акциите на Lockheed Martin Corp е с 3.8% до 412.56 долара. Очаква се приходите за 2022 да покрият очакванията от 65.25 милиарда долара въпреки трудностите при доставките. Прогнозите са те да се повишат през следващата година.

България също е от страните, поръчали F-16. През 2019 година бяха закупени осем машини, които трябваше да пристигнат през 2023, но поради Covid пандемията се очаква първите самолети да са на територията на страната през първите три месеца на 2025 година.

В началото на месеца стана ясно, че служебният кабинет е започнал да търси междинно решение за изтребители, които да запълнят времето преди тяхното пристигане и след края на летателния живот (края на 2023) на наличните МиГ-29.

На 6.10 президентът Румен Радев уточни пред журналисти в Прага, че са проведени срещи и е получена първоначална информация по въпроса от няколко страни, сред които Съединените щати, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел. По думите му поръчката ще зависи много от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави. Той допълни, че самолетите не се търсят от фирми, а от Министерствата на отбраната на съответните държави.

Президентът Румен Радев съобщи, че служебният му кабинет преговаря за закупуването на нови изстребители Кабинетът на Радев преговаря за закупуването на изтребители втора ръка

По-рано през октомври стана ясно и че служебният военен министър Димитър Стоянов е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета "Грипен". В документа той отправя оферта за закупуването на изтребителите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора.

В него той иска и оферта за лизинг, която би била най-изгодна за България. Новината за преговорите беше потвърдена и от Министерството на отбраната. В прессъобщение на ведомството се казва, че в средата на септември са проведени срещи с Франция и Швеция и се очаква получаване на оферти, както и отговор от САЩ и Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024