Продажбите на F-35 и F-16 надхвърлят прогнозите Снимка: © Getty Images

Американският производител на оръжия Lockheed Martin Corp обяви, че печалбите през последната четвъртина на годината са надхвърлили очакванията, а в основата на това стои отдела им по аеронавтика, който произвежда самолетите F-35 и F-16.

Продажбите на изтребители на компанията са се увеличили със 7.6% в сравнение със същия период миналата година и възлизат на 7.1 милиарда долара. Това се случва на фона на породените от пандемията трудности при снабдяването с ключови части, които отделът изпита в началото на 2022.

F-35 успя да привлече редица купувачи, начело с Финландия, Швейцария и Германия, като потенциално към тях ще се присъединят Гърция и Чехия.

Цялостното покачване на цената на акциите на Lockheed Martin Corp е с 3.8% до 412.56 долара. Очаква се приходите за 2022 да покрият очакванията от 65.25 милиарда долара въпреки трудностите при доставките. Прогнозите са те да се повишат през следващата година.

България също е от страните, поръчали F-16. През 2019 година бяха закупени осем машини, които трябваше да пристигнат през 2023, но поради Covid пандемията се очаква първите самолети да са на територията на страната през първите три месеца на 2025 година.

В началото на месеца стана ясно, че служебният кабинет е започнал да търси междинно решение за изтребители, които да запълнят времето преди тяхното пристигане и след края на летателния живот (края на 2023) на наличните МиГ-29.

На 6.10 президентът Румен Радев уточни пред журналисти в Прага, че са проведени срещи и е получена първоначална информация по въпроса от няколко страни, сред които Съединените щати, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел. По думите му поръчката ще зависи много от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави. Той допълни, че самолетите не се търсят от фирми, а от Министерствата на отбраната на съответните държави.

Президентът Румен Радев съобщи, че служебният му кабинет преговаря за закупуването на нови изстребители Кабинетът на Радев преговаря за закупуването на изтребители втора ръка

По-рано през октомври стана ясно и че служебният военен министър Димитър Стоянов е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета "Грипен". В документа той отправя оферта за закупуването на изтребителите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора.

В него той иска и оферта за лизинг, която би била най-изгодна за България. Новината за преговорите беше потвърдена и от Министерството на отбраната. В прессъобщение на ведомството се казва, че в средата на септември са проведени срещи с Франция и Швеция и се очаква получаване на оферти, както и отговор от САЩ и Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022