Кабинетът на Радев преговаря за закупуването на изтребители втора ръка Снимка: © Screenshot

България води преговори с няколко държави за закупуването на изтребители втора ръка. Това съобщи пред журналисти президентът Румен Радев в Прага, където участваше в учредителната среща на новосформираната Европейска политическа общност.

Служебният кабинет е започнал да търси междинно решение за изтребители. Те трябва да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят и докато стартира изпълнението на проекта със самолетите F-16, поръчани от САЩ.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе", коментира Радев.

Държавният глава уточни, че са проведени срещи и е получена първоначална информация по въпроса от няколко страни, сред които Съединените щати, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел. По думите му поръчката ще зависи много от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави. Той допълни, че самолетите не се търсят от фирми, а от Министерствата на отбраната на съответните държави.

По-рано изданието "24 часа" публикува информация, че служебният военен министър Димитър Стоянов е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета "Грипен". В документа той отправя оферта за закупуването на изтребителите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора.

"Всички ние споделяме едни и същи предизвикателства и заплахи за нашата сигурност в условията на строга бюджетна политика. Това ни принуждава още веднъж да се обърнем към Вас с молба да разгледате възможността да ни предоставите самолети втора употреба. Позволете ми да Ви уверя в нашата решимост да установим и развием дълготрайно сътрудничество с Швеция като надежден съюзник на НАТО както в двустранен план, така и във формат колективна отбрана", пише Стоянов в писмото.

В него той иска и оферта за лизинг, която би била най-изгодна за България. Новината за преговорите беше потвърдена малко по-късно и от Министерството на отбраната. В прессъобщение на ведомството се казва, че в средата на септември са проведени срещи с Франция и Швеция и се очаква получаване на оферти, очаква се отговор и от САЩ и Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024