Радев, Макрон и още 42-ма държавни лидери се срещнаха за учредяването на новия "европейски клуб" Снимка: © Getty Images

Лидери на 44 държави се събраха в Прага за учредителната среща на върха на новосформираната Европейска политическа общност - формат по идея на френския президент Еманюел Макрон, който обединява 27-те членки на Европейския съюз и 17 други европейски държави.

Европейският съюз и неговите съседи и партньори от Великобритания до Турция се срещнаха, за да обсъдят общите проблеми в областта на сигурността и енергетиката, породени от войната в Украйна.

"Всички, които са се събрали тук, знаят: Нападението на Русия срещу Украйна е брутално нарушение на реда на мира и сигурността, който имахме през последните десетилетия в Европа", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Коментарите му бяха подкрепени от министър-председателя на Белгия Александър Де Кроо, както и от висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел.

"Тази среща е начин да се потърси нов ред без Русия. Това не означава, че искаме да изключим Русия завинаги, но тази Русия, Русия на Путин, няма място", заяви Борел.

Световни лидери от 44 държави се срещат в Прага за началото на нова политическа общност

На събитието присъства и новият британски премиер Лиз Тръс, която подчерта силното съгласие между страните "относно важността на това сходните европейски демокрации да представят единен фронт срещу бруталността на Путин".

Решението ѝ да присъства на срещата на върха остави у някои надеждата за по-топъл тон между ЕС и Лондон след Брекзит, където двете страни все още са в разногласия по търговските въпроси около Северна Ирландия.

Събирането в обширния Пражки замък се разглежда от привържениците му като грандиозна проява на солидарност за континента, затънал в множество кризи - от последиците за сигурността от войната на Русия в Украйна до тежките икономически последици, включително острата енергийна криза, пише "Ройтерс".

Макрон заяви, че негов приоритет е изграждането на повече електрически връзки в Европа и намаляването на цените на газа.

Първа среща на Европейската политическа общност в Прага

"Ние споделяме едно и също пространство. Много често и една и съща история. И нашата съдба е да пишем бъдещето си заедно. Надявам се, че ще успеем да реализираме общи проекти", каза той.

Освен броените изказвания, се породиха и съмнения относно конкретните цели и действия на форума. Министър-председателят на Латвия Крисянис Каринс заяви, че не се очакват никакви решения на символичната среща, която ЕС определи само като "първоначален обмен на мисли".

Някои бързо определиха Европейската политическа общност като поредната говорилня, която ще бъде трудно да се управлява не само заради размера ѝ, но и заради разнообразието и традиционното съперничество между много от членовете ѝ - от Армения и Азербайджан до Гърция и Турция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024