Докато д-р Заргар чака гражданство, болницата в Исперих се сдоби с нов директор

Д-р Абдулах Заргар, който управлява болницата в Исперих от 8 години, е отстранен от поста си. Причината е свързана с промени в Закона за публичните предприятия, според които управителите трябва да са български граждани или граждани на ЕС.

Д-р Заргар е роден в Иран и няма български паспорт, но в последните 16 години се грижи за пациенти в Исперих и Варна. Проблемът с липсващото гражданство трябваше да се реши с помощта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който се ангажира да внесе предложение за гражданство по заслуги към българските пациенти.

Медикът вече е правил опит да получи гражданство, но то му е отказано заради стара условна присъда за недекларирана валута при влизане в България. Давността й е изтекла.

Писмото на Ангелов в подкрепа на гражданството за лекаря от Исперих е пратено на 22 януари, а комисия в Министерството на правосъдието вече е одобрила кандидатурата му.

Предстои документите да се разгледат от комисията по българското гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова.

"Преписката за гражданството на доктор Абдулах Заргар от Министерството на правосъдието е одобрена от 9-членна комисия и е изпратена за разглеждане в президентската институция. Вярвам, че екипът на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова ще бъде също толкова експедитивен, за да издаде в най-скоро време указ за получаване на българско гражданството на доктор Заргар, директор на болницата в Исперих. Всичко това се случва, когато институциите в държавата работят в синхрон", пише областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Междувременно д-р Заргар е освободен от поста си независимо от напредването на процедурата.

Предстои да се проведе конкурс за нов директор на болницата, като временно изпълняващ длъжността ще бъде д-р Иван Гайдаров, който ръководи Отделението по реанимация.

"Няма как до 1 февруари аз да имам гражданство. На 28 януари с решение на Общинския съвет съм освободен от длъжност управител. Аз ще помагам колкото мога, но не е задължително да съм управител, за да помагам на хората. Аз мога да помагам, докато съм желан, докато съм искан тук. С удоволствие", казва лекарят пред bTV.

Той казва, че в България се усеща като у дома и единственото му желание е да бъде полезен.

Каузата на лекаря беше подкрепена с подписка от граждани на Исперих и близките общини.

От президентството публикуваха позиция, в която казват, че преписката за гражданството д-р Заргар е внесена едва след като той е сменен от длъжност.

"Предложението на министъра на правосъдието за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар е внесено в президентската институция в края на работния ден на 29 януари (петък), едва след като стана публично известно, че директорът на Многопрофилната болница в Исперих следва да напусне поста си. Комисията по българско гражданство ще предложи решение на вицепрезидента, след като се запознае с всички материали по този казус в съответствие с установените процедури. Президентската институция счита, че в правовата и социална държава здравеопазването и неговата кадрова политика са постоянен ангажимент на отговорните институции, а не резултат от кризисни акции.", се казва в информацията на "Дондуков"2.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024