Д-р Абдулах Заргар, който управлява болницата в Исперих от 8 години, е отстранен от поста си. Причината е свързана с промени в Закона за публичните предприятия, според които управителите трябва да са български граждани или граждани на ЕС. 

Д-р Заргар е роден в Иран и няма български паспорт, но в последните 16 години се грижи за пациенти в Исперих и Варна. Проблемът с липсващото гражданство трябваше да се реши с помощта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който се ангажира да внесе предложение за гражданство по заслуги към българските пациенти.  

Медикът вече е правил опит да получи гражданство, но то му е отказано заради стара условна присъда за недекларирана валута при влизане в България. Давността й е изтекла. 

Писмото на Ангелов в подкрепа на гражданството за лекаря от Исперих е пратено на 22 януари, а комисия в Министерството на правосъдието вече е одобрила кандидатурата му.

Предстои документите да се разгледат от комисията по българското гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова. 

"Преписката за гражданството на доктор Абдулах Заргар от Министерството на правосъдието е одобрена от 9-членна комисия и е изпратена за разглеждане в президентската институция. Вярвам, че екипът на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова ще бъде също толкова експедитивен, за да издаде в най-скоро време указ за получаване на българско гражданството на доктор Заргар, директор на болницата в Исперих. Всичко това се случва, когато институциите в държавата работят в синхрон", пише областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. 

Междувременно д-р Заргар е освободен от поста си независимо от напредването на процедурата. 

Предстои да се проведе конкурс за нов директор на болницата, като временно изпълняващ длъжността ще бъде д-р Иван Гайдаров, който ръководи Отделението по реанимация. 

"Няма как до 1 февруари аз да имам гражданство. На 28 януари с решение на Общинския съвет съм освободен от длъжност управител. Аз ще помагам колкото мога, но не е задължително да съм управител, за да помагам на хората. Аз мога да помагам, докато съм желан, докато съм искан тук. С удоволствие", казва лекарят пред bTV. 

Той казва, че в България се усеща като у дома и единственото му желание е да бъде полезен. 

Каузата на лекаря беше подкрепена с подписка от граждани на Исперих и близките общини. 

От президентството публикуваха позиция, в която казват, че преписката за гражданството д-р Заргар е внесена едва след като той е сменен от длъжност. 

"Предложението на министъра на правосъдието за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар е внесено в президентската институция в края на работния ден на 29 януари (петък), едва след като стана публично известно, че директорът на Многопрофилната болница в Исперих следва да напусне поста си. Комисията по българско гражданство ще предложи решение на вицепрезидента, след като се запознае с всички материали по този казус в съответствие с установените процедури. Президентската институция счита, че в правовата и социална държава здравеопазването и неговата кадрова политика са постоянен ангажимент на отговорните институции, а не резултат от кризисни акции.", се казва в информацията на "Дондуков"2.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед