Докладът на МААЕ: Спрете боевете около електроцентралата сега

Дългоочакваният доклад на Международната агенция за атомна енергия нарече ситуацията в Запорожката електроцентрала "неудържима" и призова да бъде установена демилитаризирана зона.

Докладът не обвини директно нито украинската, нито руската армия, но посочи, че съоръженията в АЕЦ-а са понесли щети от бойните действия и това е много опасно. От МААЕ казват, че има "спешна нужда от временни мерки", за да се избегне ядрена авария.

В доклада агенцията призовава Русия и Украйна да създадат „защитна зона за ядрена безопасност и сигурност“ около централата и казва, че обстрелът на централата и околностите трябва да спре незабавно, за да се избегнат допълнителни щети на място и да се осигури безопасността на оперативния персонал.

Друг извод на експертите сочи, че атомната електроцентрала има бойни машини на руската армия. Някои от тях дори са в залите с турбините.

907 украински служители, които работят в централата под контрола на руската армия, са под огромен стрес, пишат инспекторите.

В доклада се казва също, че ситуацията е безпрецедентна, тъй като това е първият път, когато се случва военен конфликт сред съоръженията на голяма ядрена енергийна централа.

Украйна подкрепи идеята за демилитаризирана зона.

"Мисията на агенцията, която посети АЕЦ Запорожие, показа наличието на руска военна техника в електроцентралата. Показа натискът, под който работят служителите й. Направи ясни препратки към руската окупация. Ако предложението на агенцията за защитена зона означава изтеглянето на войските, което е логични, защото разполагането на войски в централата е това, което създава опасност, то ние подкрепяме това предложение", каза Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024