"Докога трябва да бъда мачкана?": Световната шампионка по борба се оплака от отношението на БФБ Снимка: © Getty Images

Борбата е един от малкото останали спортове, в които България продължава да бъде водеща сила в света, но за съжаление точно в навечерието на европейското първенство в Будапеща тя е белязана от сериозен скандал.

Световната шампионка в категория 59 килограма Биляна Дудова съобщи, че е станала жертва на несправедливо отношение от страна на федерацията и че е била отстранена от състава за предстоящата надпревара между 28 март и 3 април по некоректен начин.

"Не искам да правя шоу и вниманието да бъде насочено към мен, но се случват несправедливости," каза 24-годишната спортистка пред БТА. "Миналата година имаше решения на УС, които се спазиха и аз не отидох на Олимпиадата, а моята цел беше да спечеля олимпийския златен медал. Тази година отново съм решила да се състезавам в олимпийска категория - до 62 килограма."

От началото на годината тя се състезава именно в по-горната категория и там е трябвало да се конкурира с бронзовата медалистка от Олимпиадата в Токио Тайбе Юсеин за място в отбора. Към момента двете са с изравнени позиции, тъй като са си разменили по една победа - Дудова бе по-добра по време на турнира "Дан Колов", а Юсеин - по време на държавното първенство.

В такава ситуация би следвало двете да се изправят една срещу друга в директен двубой, който да определи коя ще отиде на Европейското. Мачът първо е бил планиран да се проведе на 8 март, след което датата е сменена на 18-и.

"Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, тъй като Тайбе Юсеин не мина кантара, с цялото ми уважение към нея и към всичките ѝ постижения," каза Дудова, посочвайки, че опонентката ѝ е имала лично тегло над категорията.

Биляна Дудова има четири европейски и една световна титла. Смята, че отношението към нея е породено от факта, че е решила да не се подготвя с националния треньор Петър Касабов, а е запазила своя личен Георги Калчев:

"За мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов, да бъде ощетена по такъв начин. Не че съм направила много, но от 5 европейски първенства имам 4 титли и от две световни имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин..."

Състезателката добави, че заплатата, която получава от федерацията като европейска и световна шампионка, е "колкото на една чистачка."

"Докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор?," каза още тя. "Аз се готвех да отида на Европейското. Исках да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България. Аз се боря за България, за никой друг. Имам клуб, имам хора зад мен, които няма да ме оставят. Няма да се откажа от борбата, защото съм в правото си. Тренирам, печеля и искам да бъда победител."

В резултат на отношението към Дудова, най-титулуваният български борец в свободен стил и почетен президент на федерацията Валентин Йорданов е обяви, че напуска УС, а примерът му са последвали още двама от членовете.

Президентът на БФБ Христо Маринов прехвърли отговорността на националния треньор, който по негови думи избира състава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023