"Никой не знае какви жертви правиш само за да бъдеш добър".

Откровението е на Наоми Осака, 23-годишната бивша No.1 в световния женски тенис, в трейлъра на нов документален сериал на Netflix, посветен на живота й.

Продукцията излиза в изключително сложен период за Осака, но разказът й дава точно описание за причините, поради които тя се отказа последователно от турнирите Ролан Гарос и Уимбълдън и реши да обърне повече внимание на психическото си здраве.

Трите епизода са режисирани от Гарет Брадли, която беше номинирана за "Оскар" през 2020 г. за документалния си филм "Time".

Наоми Осака разказва в трейлъра, че преди да спечели US Open през 2018 г., "много хора казваха на баща ми, че от мен няма да излезе нищо". Победата й на финала срещу Серина Уилямс я изстрелва на върха на славата - напълно неподготвена за напрежението, което я очаква в този момент.

"Мисля, че вниманието, което ми обръщат, е някак абсурдно. Никой не те подготвя за това. Не знам... чувствам, че страдам", казва тя в друга сцена от документалната поредица.

В трите епизода участват и родителите на Наоми - Ленард Франсоа и Тамаки Осака. Баща й е роден в Хаити, но учи в Съединените щати, майка й е от Япония. Двамата се запознават, докато Франсоа е на посещение в Хокайдо като студент, а когато Наоми става на три години, се връщат за постоянно в Ню Йорк.

"Докато растях, мислих само за това, че искам мама да е щастлива. Исках тя да спре да работи. Майка ми работеше извънредно, понякога спеше в колата си. За мен това беше цялата причина да играя тенис", разказва тя.

Баща й също дава особен смисъл на усилията, която тя полага в професионалния спорт: "Винаги когато се намирам в тежки ситуации, той ми казва, че предшествениците ни са прекарали 40 дни на този кораб. Използвам това като своя сила".

Документалният сериал следи отблизо Осака през последните две години, докато тенисистката говори съвсем откровено за претоварването от опитите да отговори на чуждите очаквания, непрекъснатото пътуване и тренировки, неочакваната загуба на своя ментор Кобе Брайънт, реакциите след решението й да подкрепи публично движението Black Lives Matter и др.

Осака се стреми към върха на всяка цена, докато семейството, спонсорите, журналистите и милиони фенове по света се опитват да повлияят върху решенията й.

Пълното себеотдаване на мисълта за победа започва да се отразява върху начина, по който гледа сама на себе си.

"Всеки, който е чувал за мен, ме познава като тенисистка. Тогава каквo съм аз, ако не съм добра тенисистка?", пита се Наоми Осака в трейлъра.

"Сериалът показва пътя на Наоми в рамките на една моментна снимка на живота й, но той е посветен и на смисъла на живота, личното достойнство, куража да позволиш на своите собствени ценности да повлияят върху работата ти, и обратното", казва режисьорът на филма.

Трите епизода ще направят премиерата си в Netflix на 16 юли. Само седмица по-късно започват Олимпийските игри в Токио, където Осака най-после ще се върне на корта след двумесечна пауза.


След като си даде почивка от тениса, Наоми Осака се снима за корицата на японския Vogue

Наоми Осака получи подкрепа и отлични съвети от майката на Анди Мъри


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024