Снимка: © Facebook

Председателят на КРИБ и собственик на Нова ТВ Кирил Домусчиев продължи задочния си публичен конфликт с Васил Божков, като го обвини в манипулация и умишлено премълчаване на факти около рекламните отношения на "Националната лотария" и частната медийна група.

Във вторник Божков публикува паметна бележка и факсимилета от договори на лотарийните си компании с Нова ТВ от 2018 и 2020 г. в опит да покаже значителна промяна на стойността на телевизионното време - от малко над 8 млн. лв. в 2018 г. при шведските собственици MTG до 20 млн. лв. с десетгодишна обвързваща клауза през 2020 г. при влизането на братя Домусчиеви в собствеността на Нова.

Кирил Домусчиев не отрече стойността на рекламния договор, подписан от изпълнителните директори на "Нова броудкастинг груп" след личната договорка с Божков.

Той обаче твърди, че през 2017 г. "Националната лотария" и "Ню Геймс" са платили 21,7 милиона лева на Нова ТВ за реклама и реализация на предавания - т.е. с 1,7 млн. лв. повече от записаната сума в последния десетгодишен договор.

Домусчиев се обръща към "бившия приятел Васил Божков" и "медиите на обвиняемия Прокопиев" със следните думи:

"Уважаеми, господа Манипулатори, и шведските собственици на Нова ТВ по това време ли са рекетирали Божков или просто е било бизнес, без който Лотарията не може да се развива?! През 2018 г. Божков рязко е намалил рекламата, защото Нова ТВ не изневери на журналистическите принципи и морал и отрази дебатите по Закона за хазарта обективно, вместо да подкрепи Божков в битката му с Валери Симеонов, което той е поискал от телевизията тогава. Намаляването на ТВ рекламата доведе до спад на приходите на Лотарията през 2019 г. и това накара Божков да поиска от мен да договорим ново рекламно споразумение и подкрепа за индустрията срещу сивия сектор", пише Домусчиев в публикация от официалния си профил във Facebook.

Той твърди, че "Нова ТВ разграничава търговската от редакционната си политика" и че "се радва на най-голямо доверие от зрителите".

През 2018 г. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, в която членува Нова ТВ, публикува отворено писмо до Народното събрание по повод готвените промени в Закона за хазарта, в което критикува предложенията на НФСБ и се обявява против "прибързаното приемане на неясна редакция", която води до "липса на яснота и предвидимост за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри".

"На Божков мога само да кажа: Много ми падна в очите! Защитавах те на принципна основа през 2018 г. (преди да купя Нова ТВ). Ако знаех за укриването на такси и другите престъпления, това нямаше да се случи", казва още Домусчиев.

Последните му думи са свързани с факта, че през пролетта на 2018 г. КРИБ публикува отворено писмо срещу желанието на НФСБ и Валери Симеонов да забранят рекламата на хазартни игри във всички нейни форми в електронните медии.

В писмото от 2018 г., излязло от името на КРИБ под ръководството на Кирил Домусчиев, законовите промените на НФСБ бяха наречени "законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси".

"В Европейския съюз този сектор (хазартният, б.р.) е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло", се казваше в писмото.

В момента фирмите на Божков са разследвани от прокуратурата за укрити над 700 милиона лева от държавни такси заради прилагането на двоен стандарт за отчитане на дейността в сравнение с Държавния спортен тотализатор.

КРИБ не излезе с позиция по последните промени в Закона за хазарта, които забраниха на частни компании да развиват дейност в сферата на лотарията.

Както "Националната лотария" и "Ню геймс", така и "Нове холдинг" са членове на КРИБ, но членството им вероятно ще бъде прекратено по искане на зам.-председателя Николай Вълканов заради делото срещу Божков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота