Снимка: © Facebook

Председателят на КРИБ и собственик на Нова ТВ Кирил Домусчиев продължи задочния си публичен конфликт с Васил Божков, като го обвини в манипулация и умишлено премълчаване на факти около рекламните отношения на "Националната лотария" и частната медийна група. 

Във вторник Божков публикува паметна бележка и факсимилета от договори на лотарийните си компании с Нова ТВ от 2018 и 2020 г. в опит да покаже значителна промяна на стойността на телевизионното време - от малко над 8 млн. лв. в 2018 г. при шведските собственици MTG до 20 млн. лв. с десетгодишна обвързваща клауза през 2020 г. при влизането на братя Домусчиеви в собствеността на Нова.  

Кирил Домусчиев не отрече стойността на рекламния договор, подписан от изпълнителните директори на "Нова броудкастинг груп" след личната договорка с Божков. 

Той обаче твърди, че през 2017 г. "Националната лотария" и "Ню Геймс" са платили 21,7 милиона лева на Нова ТВ за реклама и реализация на предавания - т.е. с 1,7 млн. лв. повече от записаната сума в последния десетгодишен договор. 

Домусчиев се обръща към "бившия приятел Васил Божков" и "медиите на обвиняемия Прокопиев" със следните думи:

"Уважаеми, господа Манипулатори, и шведските собственици на Нова ТВ по това време ли са рекетирали Божков или просто е било бизнес, без който Лотарията не може да се развива?! През 2018 г. Божков рязко е намалил рекламата, защото Нова ТВ не изневери на журналистическите принципи и морал и отрази дебатите по Закона за хазарта обективно, вместо да подкрепи Божков в битката му с Валери Симеонов, което той е поискал от телевизията тогава. Намаляването на ТВ рекламата доведе до спад на приходите на Лотарията през 2019 г. и това накара Божков да поиска от мен да договорим ново рекламно споразумение и подкрепа за индустрията срещу сивия сектор", пише Домусчиев в публикация от официалния си профил във Facebook.

Той твърди, че "Нова ТВ разграничава търговската от редакционната си политика" и че "се радва на най-голямо доверие от зрителите". 

През 2018 г. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, в която членува Нова ТВ, публикува отворено писмо до Народното събрание по повод готвените промени в Закона за хазарта, в което критикува предложенията на НФСБ и се обявява против "прибързаното приемане на неясна редакция", която води до "липса на яснота и предвидимост за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри". 

"На Божков мога само да кажа: Много ми падна в очите! Защитавах те на принципна основа през 2018 г. (преди да купя Нова ТВ). Ако знаех за укриването на такси и другите престъпления, това нямаше да се случи", казва още Домусчиев. 

Последните му думи са свързани с факта, че през пролетта на 2018 г. КРИБ публикува отворено писмо срещу желанието на НФСБ и Валери Симеонов да забранят рекламата на хазартни игри във всички нейни форми в електронните медии. 

В писмото от 2018 г., излязло от името на КРИБ под ръководството на Кирил Домусчиев, законовите промените на НФСБ бяха наречени "законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси".  

"В Европейския съюз този сектор (хазартният, б.р.) е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло", се казваше в писмото. 

В момента фирмите на Божков са разследвани от прокуратурата за укрити над 700 милиона лева от държавни такси заради прилагането на двоен стандарт за отчитане на дейността в сравнение с Държавния спортен тотализатор. 

КРИБ не излезе с позиция по последните промени в Закона за хазарта, които забраниха на частни компании да развиват дейност в сферата на лотарията. 

Както "Националната лотария" и "Ню геймс", така и "Нове холдинг" са членове на КРИБ, но членството им вероятно ще бъде прекратено по искане на зам.-председателя Николай Вълканов заради делото срещу Божков. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота