Домусчиев извади стар договор на Нова ТВ с "бившия приятел" Васил Божков Снимка: © Facebook

Председателят на КРИБ и собственик на Нова ТВ Кирил Домусчиев продължи задочния си публичен конфликт с Васил Божков, като го обвини в манипулация и умишлено премълчаване на факти около рекламните отношения на "Националната лотария" и частната медийна група.

Във вторник Божков публикува паметна бележка и факсимилета от договори на лотарийните си компании с Нова ТВ от 2018 и 2020 г. в опит да покаже значителна промяна на стойността на телевизионното време - от малко над 8 млн. лв. в 2018 г. при шведските собственици MTG до 20 млн. лв. с десетгодишна обвързваща клауза през 2020 г. при влизането на братя Домусчиеви в собствеността на Нова.

Кирил Домусчиев не отрече стойността на рекламния договор, подписан от изпълнителните директори на "Нова броудкастинг груп" след личната договорка с Божков.

Той обаче твърди, че през 2017 г. "Националната лотария" и "Ню Геймс" са платили 21,7 милиона лева на Нова ТВ за реклама и реализация на предавания - т.е. с 1,7 млн. лв. повече от записаната сума в последния десетгодишен договор.

Домусчиев се обръща към "бившия приятел Васил Божков" и "медиите на обвиняемия Прокопиев" със следните думи:

"Уважаеми, господа Манипулатори, и шведските собственици на Нова ТВ по това време ли са рекетирали Божков или просто е било бизнес, без който Лотарията не може да се развива?! През 2018 г. Божков рязко е намалил рекламата, защото Нова ТВ не изневери на журналистическите принципи и морал и отрази дебатите по Закона за хазарта обективно, вместо да подкрепи Божков в битката му с Валери Симеонов, което той е поискал от телевизията тогава. Намаляването на ТВ рекламата доведе до спад на приходите на Лотарията през 2019 г. и това накара Божков да поиска от мен да договорим ново рекламно споразумение и подкрепа за индустрията срещу сивия сектор", пише Домусчиев в публикация от официалния си профил във Facebook.

Той твърди, че "Нова ТВ разграничава търговската от редакционната си политика" и че "се радва на най-голямо доверие от зрителите".

През 2018 г. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, в която членува Нова ТВ, публикува отворено писмо до Народното събрание по повод готвените промени в Закона за хазарта, в което критикува предложенията на НФСБ и се обявява против "прибързаното приемане на неясна редакция", която води до "липса на яснота и предвидимост за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри".

"На Божков мога само да кажа: Много ми падна в очите! Защитавах те на принципна основа през 2018 г. (преди да купя Нова ТВ). Ако знаех за укриването на такси и другите престъпления, това нямаше да се случи", казва още Домусчиев.

Последните му думи са свързани с факта, че през пролетта на 2018 г. КРИБ публикува отворено писмо срещу желанието на НФСБ и Валери Симеонов да забранят рекламата на хазартни игри във всички нейни форми в електронните медии.

В писмото от 2018 г., излязло от името на КРИБ под ръководството на Кирил Домусчиев, законовите промените на НФСБ бяха наречени "законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси".

"В Европейския съюз този сектор (хазартният, б.р.) е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло", се казваше в писмото.

В момента фирмите на Божков са разследвани от прокуратурата за укрити над 700 милиона лева от държавни такси заради прилагането на двоен стандарт за отчитане на дейността в сравнение с Държавния спортен тотализатор.

КРИБ не излезе с позиция по последните промени в Закона за хазарта, които забраниха на частни компании да развиват дейност в сферата на лотарията.

Както "Националната лотария" и "Ню геймс", така и "Нове холдинг" са членове на КРИБ, но членството им вероятно ще бъде прекратено по искане на зам.-председателя Николай Вълканов заради делото срещу Божков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023