Снимка: © Facebook

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че разполага с потвърждение от "няколко достоверни източника", че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията на Летище София.

Договорът за 35 г. беше сключен със "Соф кънект" през лятото на миналата година, като зад сделката застана фондът "Меридиам" и операторът на летище "Мюнхен", с миноритарно участие на "Щрабаг".

Алексиев обаче казва пред "Медиапул", че досега "Флугхафен Мюнхен" "фигурира само на хартия" и до момента техни представители не са се ангажирали с дейността на българското летище.

Кирил Домусчиев реагира на твърденията на Христо Алексиев, като обяви, че са "100-процентова лъжа и са част от инструментариума на настоящата предизборна кампания, от която определени лица и медиен кръг се опитват да извлекат политически дивиденти и ползи".

Домусчиев призовава Алексиев да "намери и покаже кои са моите фирми, които държат 20% в тази концесия", като заявява, че поемал ангажимент да му прехвърли безвъзмездно тези акции.

"Той като беден и некорумпиран служител с дългогодишен опит може по негово усмотрение да ги дари на държавата, на домове за сираци или да ги използва за подпомагане на друга благородна кауза", пише още Домусчиев и заявява, че е ангажирал адвокатите си да "предприемат своевременно всички допустими от действащото законодателство действия и мерки, за да защитят моите права".

В интервюто си за "Медиапул" Христо Алексиев критикува концесионера на Летище София и за това, че все още няма ясен разчет за развитието на инвестиционната им програма за 2021.

"Концесионерът "СОФ Кънект" има инвестиционна програма, която трябва да изпълни. До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4.1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера колко средства са инвестирали до момента. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана. При положение, че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен", казва още Алексиев.

Той определя като "смешно за една сделка на стойност милиарди лева" да се налага транспортното министерство да спори с концесионера кога ще оправи тоалетните и защо не прави дезинфекция на летището.

Заради Covid-кризата концесионерът беше освободен от задължението да плаща дължимите такси в първите 10 години от договора, което Алексиев определя като притеснително.

Той предупреждава, че има сценарий, в който концесионерът може да реши да си тръгне на 9-та година, без да е платил нито лев на държавата, но да е прибрал приходите от експлоатацията на летището.

"Сега е важно да започнат да правят инвестициите, така както са обещали и са разписани в договора. Ако това не се случи и инвестиционната програма не се спазва, и ако нивото за обслужване на пътниците не се подобри, ще налагаме санкции моментално. Искам да стане ясно, че защитавам както интереса на държавата и гражданите, така и на финансиращите институции по тази сделка", казва още той пред "Медиапул".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.