Кирил Домусчиев призова прокуратурата да разследва "енергийната мафия в България" и обвини ръководството на БЕХ и Българската енергийна борса в съзнателни манипулации на цените, на които бизнесът купува ток.

В интервю за Нова ТВ, чийто собственик е самият той, председателят на КРИБ предупреди, че високата цена на електроенергията за промишлеността ще има "сериозни отражения" за икономиката. 

"Енергията е най-скъпа от началото на годината, тя беше най-скъпа и през миналата година. Това влияе на българския бизнес, на населението и в крайна сметка - на потреблението. Има европейски статистики, в които може да се види каква е цената в Германия във всеки един ден и каква е на борсата в България. Дори да добавим различните данъци и такси, които се плащат във всяка една държава, и данъка "Задължение към обществото", се получава, че нашата цена е между 25 и 30%  по висока от Германия, Холандия и Франция. Не може металургията, машиностроенето, биотехнологиите и химията, които са в основата на всяка икономика, да се конкурират със западните икономики при неконкурентна цена на енергията", каза той. 

Домусчиев обяви, че бизнесорганизациите настояват за оставки на ръководството на БЕХ и на директора на Българската енергийна борса. Като пример за манипулация на цените той даде изкупуването на всички свободни количества ток от големите централи на непазарни цени с покровителство от страна на държавни служители.

"Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества електроенергия, когато има търгове на АЕЦ или на други централи. Изкупуват ги на определена цена, която за тях не е важна. За бизнеса обаче е важна - ние не успяваме да спечелим даден търг, но го печели например г-н (Христо) Ковачки с неговите търговски дружества. Впоследствие тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса и на всички нас. Има хора, които помагат и са част от администрацията на БЕХ, борсата и енергийните дружества. От друга страна, има заинтересовани бизнесмени, които печелят от това нещо. Общо взето, схемата е подобна на това, което се е случвало през последните 15-20 години в Комисията по хазарта", каза Домусчиев. 

Той обвини БЕХ в това, че умишлено не включва налични мощности при пиково потребление, като даде за пример ТЕЦ "Марица Изток 2". 

"Защо този хубаво субсидиран бизнес, носещ огромни загуби на държавата, ТЕЦ "Марица Изток 2" продължава да работи с под 50% от мощностите си, а разходите им са едни и същи? Защо тези мощности не се включват при пиково потребление и защо принципалът БЕХ не дава нареждане това да се случи? Работата на тези мощности води до намаляване на загубите на тези предприятия", каза Домусчиев и сравни модела на съществуване на централата с модела на бившия металургичен завод "Кремиковци". 

"Това е съвременното "Кремиковци" - фирми на входа и на изхода, 350 млн. лв. загуби, които покриват данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в тази черна дупка, толкова по-неефективно ще става то", каза Кирил Домусчиев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание