Снимка: © Getty Images

Срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са повдигнати обвинения за опит за преврат, свързани с щурма в Капитолия от 6 януари 2021 г. Това стана ясно в началото на изслушванията за нападението, водени от Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ.

След почти една година разследване комисията започна да показва видеозаписи на свидетелски показания от високопоставени представители на Белия дом. Сред тях са синът на бившия президент Доналд Тръмп-младши и дъщеря му Иванка. Този месец се очакват общо 6 изслушвания.

Заместник-председателят на комисията за Републиканската партия Лиз Чейни каза, че Тръмп е "подпалил пламъка на атаката", а демократът Бени Томпсън посочи, че бунтът е застрашил американската демокрация.

Поддръжниците на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари миналата година, когато беше срещата на депутатите за потвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

В първите часове от изслушванията бяха излъчени кадри от показания на бившия главен прокурор на САЩ Бил Бар, според когото твърденията на бившия президент, че изборите са били откраднати, са неоснователни.

„Не можем да живеем в свят, в който действащата администрация остава на власт въз основа на своето мнение, неподкрепено с конкретни доказателства, че е имало измама на изборите“, каза бившият главен прокурор.

На изслушването е пуснат и запис от показанията на Иванка Тръмп, в който тя казва, че „приема“ становището на прокурора. Дъщерята на бившия държавен глава бе и негов съветник.

Самият Доналд Тръмп определи процедурата по разследването като "политическа измама" и отново намекна, че ще се кандидатира за президент на предстоящите избори през 2024 г. Тръмп продължава да поддържа тезата си, че победата на Джо Байдън за президент е изборна измама.

Председателят на комисията Бени Томпсън каза, че 6 януари е кулминацията на "опит за преврат" и нагъл опит за сваляне на правителството.

"Насилието не беше случайно. Това беше последната възможност на Тръмп", допълни още той.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Събитието умишлено беше насрочено така, че да се излъчи в най-гледното време - с надеждата да се събере голяма телевизионна аудитория в опит Демократическата партия да укрепи позициите си, посочват някои анализатори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"