Доналд Тръмп влезе в историята с импийчмънт #3 Снимка: © White House

Долната камара на Конгреса гласува за импийчмънт срещу Доналд Тръмп по обвинение в злоупотреба с власт;

Процесът по импийчмънт не е завършен, докато не се произнесат и членовете на Сената, където Републиканците имат мнозинство;

Прогнозите сочат, че Тръмп няма да бъде отстранен от власт, въпреки че попада в "клуба" на президентите, признати за виновни в конституционно нарушение;

Процесът ще има важни последици както за вътрешнопартийните отношения преди изборите, така и за бъдещите отношения между Конгреса и Белия дом

По ирония - Тръмп може да се окаже първият президент, който е осъден за злоупотреба с власт и въпреки това е преизбран за нов мандат


Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува "за" импийчмънт на президента Доналд Тръмп по две обвинения - злоупотреба с власт и неизпълнение на решения на законодателната власт.

230 души подкрепиха импийчмънт по първия параграф срещу 195 против и 1 въздържал се; гласуването по втората точка на обвинението обедини 229 гласа "за" срещу 195 "против".

Така Доналд Тръмп попада в "клуба" от трима американски президенти (Андрю Джонсън през 1868 г., Бил Клинтън през 1998 г.), провокирали с действията си активирането на конституционната клауза за отстраняване от власт в случаи на "държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и провинения". Нито един от тях не е осъден от Сената.

Ричард Никсън също бе подложен на разследване за импийчмънт през 1974 г. по повод скандала "Уотъргейт", но подаде оставка още преди гласуването в Камарата на представителите.

Процесът по импийчмънт не е завършен, преди по него да се произнесат и членовете на Сената, горната камара на Конгреса на САЩ, в която Републиканците имат мнозинство.

Пълният вътрешнопартиен синхрон в подкрепа на Тръмп по време на първото гласуване подсказва, че президентът няма да бъде отстранен от Белия дом. Казусът обаче може да има значителни последици за предстоящите президентски избори през ноември 2020 г. - както за самия него, така и за Демократите.

Реакцията на Тръмп? Туит до симпатизантите му със следния коментар: "В действителност те не преследват мен, те преследват вас"

Защо Доналд Тръмп беше подведен под отговорност

Поводът за разследването беше сигнал от анонимен служител на администрацията, който обвинява Тръмп в незаконна употреба на президентската власт в своя лична полза.

В хода на проверката (включително от публикувани от Белия дом документи) стана ясно, че през юли 2019 г. Доналд Тръмп е упражнил влияние върху новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски да задейства разследване срещу сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън - водещ кандидат за президентската номинация на Демократите през 2020 г.

Паралелно с това, Тръмп е забавил изпълнението на решение на Конгреса за отпускане на близо 400 млн. долара военна помощ за Украйна по линия на конфликта с Русия. Камарата на представителите започна двумесечно разследване по сигнала за злоупотреба с власт, по време на което бяха събрани свидетелски показания от множество дипломати, съветници на президента и юридически експерти. В края на изслушванията бяха повдигнати и двете обвинения срещу Тръмп, по които гласуваха членовете на долната камара в Конгреса.

Процесът по импийчмънт предполага наличие на криминална проява от страна на президента, но не се гледа в съдебна зала като обичайните наказателни дела. Единственият въпрос, който Конгресът решава с него, е дали действащият президент да бъде отстранен от служба и дали да му бъде забранено да заема публични позиции във федералната власт.

Кой гласува против "импийчмънт"

Всички представители на Републиканската партия застанаха зад Тръмп. Двама Демократи отказаха да подкрепят предлжението за импийчмънт от името на собствената си партия - Колин Питърсън от Минесота и Джеф ван Дрю от Ню Джърси. Джаред Голдън от Мейн гласува "за" по първото обвинение и "против" второто.

И трите избирателни района, които се представляват от Питърсън, Ван Дрю и Голдън, са гласували с мнозинство за Доналд Тръмп на последните президентски избори през 2016 г., след двукратна подкрепа за кампаниите на Барак Обама.

Тълси Габард, представителка на Демократите от Хаваи, беше единствената въздържала се по време на гласуването в Камарата. Габард (кандидат за президентската номинация за 2020 г.) обяви, че иска да "остане в центъра" и че не може да гласува с чиста съвест за отстраняване на Тръмп, защото процесът е част от "партийното противопоставяне".

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси беше сред демократите, които изразяваха най-сериозни колебания за евентуален процес по импийчмънт още по време на разследването на Робърт Мълър за предполагаемите връзки между щаба на Тръмп и руските служби за сигурност. Причината - евентуална процедура по импийчмънт може само да консолидира симпатизантите на Тръмп в деликатна фаза от кампанията му за преизбиране.

Разкритията около украинската афера и използването на държавната власт за разчистване на лични сметки обаче бяха достатъчно сериозни за задействането на конституционната клауза. Все пак Пелоси ръководеше процедурата по гласуването с видима сдържаност, като посочи, че "президентът не е оставил друг избор" на законодателната власт с действията си, които представляват "постоянна заплаха за националната сигурност".

Какви ще са последствията за 2020 г.?

Рейтингът на Доналд Тръмп се покачи от 39 до 45% между октомври и декември. Подкрепата за отстраняването му от власт показа леко колебание от 52 до 46 на сто, по данни на проучване на Gallup. Серията от изслушвания, по време на които излязоха важни детайли около поведението на Тръмп, адвокатът му Руди Джулиани и дипломатически представители в ЕС и Украйна, изглежда не е повлияла значително на възприятията на американското общество. Полярното разделение не се променя.

Тръмп все още остава непопулярен президент. За сравнение - доверието в Бил Клинтън достига до 71% в разгара на скандала с Моника Люински и в момента на гласуването за импийчмънт в Камарата на представителите през януари 1999 г. Рейтингът на Клинтън не е падал под 55 на сто по време на целия процес срещу него.

В този случай обаче Демократите също не успяват да натрупат предизборен дивидент от случилото се. Републиканците в Сената имат мнозинство от 53 членове срещу 47 представители на Демократите. За евентуалното отстраняване на Доналд Тръмп от президентството, са нужни общо 67 гласа в горната камара на Конгреса. Към момента това изглежда напълно непостижимо предизвикателство, което на практика променя целта на импийчмънта. Ако престъпилият законите президент не може да бъде отстранен, той все пак трябва да бъде морално осъден.

За човек с толкова силна амбиция и усещане за лична значимост като Тръмп, попадането в учебниците по история под рубриката "импийчмънт" вероятно е твърде неприятно развитие на мандата.

Процесът ще има важни последици както за вътрешнопартийните отношения преди изборите, така и за бъдещите отношения между Конгреса и Белия дом.

Но след една година Тръмп може да се окаже първият президент, който е "осъден" за злоупотреба с власт и въпреки това е преизбран за нов мандат. Това би било историческо събитие от гледна точка на американската политика, и въпреки дистанцията на времето - не е лишено от реализъм.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024