Председателят на Европейската народна партия Доналд Туск каза, че българският премиер Бойко Борисов му е разказал за „чекмеджето с парите“ и разказът е звучал много „откровено“. В интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа бившият председател на Европейския съвет добави, че очаква ГЕРБ да покаже „видимо по-голяма решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система“.

“Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен”, каза Доналд Туск за срещата с Бойко Борисов. Остава неясно обаче кога се е провела тя.

През юни тази година бяха разпространени снимки от спалнята на премиера, на които до Борисов имаше 500-еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет. Самият министър-председател по-късно обвини президента Румен Радев за снимането в дома му.

“Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ”, каза Туск, цитиран от „Свободна Европа“.

FT: ЕС прилага двоен стандарт - отношението към България е по-меко спрямо Унгария и Полша

ГЕРБ има петима евродепутати, членове на ЕНП. Последно Туск и Борисов се срещнаха на 2 октомври в Брюксел, когато премиерът каза, че е получил подкрепата на европейските си партньори, но всъщност те поискаха от него реформи.

“Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличено да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс“, каза Туск.

По думите му – има основания за по-големи притеснения относно други страни членки и върховенството на закона в тях, отколкото за България.

„Не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели”, каза Туск и добави, че "ако Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек".

“Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий”, каза бившият председател на Европейския съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект