Председателят на Европейската народна партия Доналд Туск каза, че българският премиер Бойко Борисов му е разказал за „чекмеджето с парите“ и разказът е звучал много „откровено“. В интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа бившият председател на Европейския съвет добави, че очаква ГЕРБ да покаже „видимо по-голяма решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система“.

“Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен”, каза Доналд Туск за срещата с Бойко Борисов. Остава неясно обаче кога се е провела тя.

През юни тази година бяха разпространени снимки от спалнята на премиера, на които до Борисов имаше 500-еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет. Самият министър-председател по-късно обвини президента Румен Радев за снимането в дома му.

“Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ”, каза Туск, цитиран от „Свободна Европа“.

FT: ЕС прилага двоен стандарт - отношението към България е по-меко спрямо Унгария и Полша

ГЕРБ има петима евродепутати, членове на ЕНП. Последно Туск и Борисов се срещнаха на 2 октомври в Брюксел, когато премиерът каза, че е получил подкрепата на европейските си партньори, но всъщност те поискаха от него реформи.

“Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличено да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс“, каза Туск.

По думите му – има основания за по-големи притеснения относно други страни членки и върховенството на закона в тях, отколкото за България.

„Не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели”, каза Туск и добави, че "ако Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек".

“Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий”, каза бившият председател на Европейския съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката