Дори след бунта Пригожин остава "в играта" на Путин с Африка

Собственикът на военната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин отново се появи "на светло" в Русия, месец след неуспешния му опит за военен метеж, който изненадващо приключи без особени наказателни мерки срещу самия него.

В момента, в който Владимир Путин организира форум с правителствени представители от 21 африкански държави в Санкт Петербург, във Facebook се появи снимка, на която се вижда Пригожин да позира заедно със служител от делегацията на Централноафриканската република.

  • Снимката е разпространена от профил на името на Дмитрий Ситий, смятан за един от основните кадри на "Вагнер" в ЦАР. Той е директор на компания на име "Руски дом" и на дружество, свързано с Пригожин.
  • Ситий е санкциониран от САЩ, ЕС и Великобритания заради връзките си с "Вагнер". Заподозрян е и за съпричастност към убийството на трима руски журналисти в ЦАР, разследвали дейността на наемническата групировка на територията на страната.

Пригожин позира в неофициално облекло пред стълбищата на хотел Trezzini Palace в Санкт Петербург. Хотелът не е част от официалните заседания на форума, но в нега са настанени част от делегатите.

Мъжът на снимката, според Financial Times, е Фреди Мапука - ръководител на протокола на президента на Централноафриканската република Фаустин-Аршанж Туадера.

Възможно е снимката да е направена в друго време, но както отбелязва Sky News - логично е Пригожин да се среща с представители на африкански държави по време на визитата им в Русия, доколкото "Вагнер" изобщо не е прекратявал дейността си в Африка дори след бунта.

Групировката осигурява и охраната на референдум в ЦАР, насрочен за 30 юли, който ще промени конституцията на страната, така че президентът Туадера да удължи престоя си на власт - подобно на реформата, с която Владимир Путин занули по-ранните си мандати през 2020 г.

  • Управлението на ЦАР е силно зависимо от военната намеса на "Вагнер", която напомня на превземане на държавността отвътре - по този начин Русия упражнява и геополитическо влияние, и интересите си за контрол на полезните изкопаеми в Африка.
  • Туадера оцелява благодарение на присъствието на "Вагнер" от 2018 г. насам, бойците на групировката обучават армията му и са помогнали за отблъскване на опит за бунт през 2020.
  • "Вагнер" предоставят и личнна охрана на Туадера, в замяна на концесии за златни и диамантени мини в ЦАР.

Интересен детайл е и фактът, че хотел Trezzini в Санкт Петербург принадлежи на компания, свързана със семейството на Евгений Пригожин - смята се, че там се намира и офисът му.

Руската медия "Агентство" прави анализ на снимката от хотела, като посочва, че лентата от баджа на чернокожия мъж съвпада с тази, която носят гостите на форума "Русия-Африка" - т.е. възможно е тя да е съвсем актуална.

Сходни ленти обаче са ползвани и на предходното му изданеи от 2019 г. - разликата е там, че миналата среща на върха се е състояла в Сочи, а не в Санкт Петербург.

От друга страна - както отбелязва "Агентство" - Евгений Пригожин е известен със своите "мистификации", използването на двойници или фалшиви документи за самоличност.

Ако споразумението му с Путин все още е в сила - той би трябвало да се намира в Беларус, а всички наемници от "Вагнер" да са изтеглени от фронта в Украйна. На 29 юни - т.е. пет дни след опита за метеж - Пригожин е приет от Путин в Кремъл заедно с други командири на групировката.

Как Централноафриканската република подари горите си на хората на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024