Слон се разхожда необезпокояван по зелена поляна, докато внезапно глутница хиени не го напада. Един лъв пристъпва героично, но не може да се мери с петнистите хищници. Викът за помощ на слона обаче събужда от зимен сън мечка в далечна Русия, която започва дългото пътуване, за да отвърне на хиените. Заедно те побеждават нападателите, слонът може отново да се разхожда на воля.

Това, което гледат децата в Централноафриканската република, не е последният епизод на "Цар Лъв", а руската пропаганда. Краткият анимационен филм е продуциран от Lobaye Invest, компания с минни концесии от централноафриканското правителство и връзки с Евгений Пригожин - мозъкът зад частната наемническата паравоенна организация "Вагнер" и довереник на Владимир Путин. Посланието на образователния видеоклип е ясно: руската мечка защитава своите африкански приятели от хиените от Запада.

През последните години Русия има засилено присъствие в Централноафриканската република. В столицата Банги големи плакати рекламират сътрудничеството между двете страни, пише немското издание "Шпигел".

Открит е Руски културен център с безплатни езикови курсове, а сред местните водката е вече е популярна напитка - наречат я Wa Na Wa и според легендата тя дава на потребяващите я "тайните на руската сила" и "сибирското здраве". Москва дарява също ученически пособия и батути за деца и финансира радиостанции и конкурси за красота.

Групата "Вагнер" е централна в усилията на Русия да се закрепи в Африка. На континента наемниците действат още в Либия, Мали и Судан.

Частната армия на Путин, както са известни бойците, е основана в средата на 2010 г. от Дмитрий Уткин по прякор "Вагнер". Последният се дължи не толкова на музикалния вкус на Уткин, колкото на политическите му пристрастия - Вагнер е любимият композитор на Хитлер, а тялото на Уткин е украсено с нацистки татуировки.

Групата "Вагнер" е трудна за определяне, защото не е регистрирана компания, а по-скоро свободна асоциация на частни охранителни фирми, нещо като частна милиция, която действа от "името на Москва". За финансист на "Вагнер" се сочи Евгений Пригожин, въпреки че самият той отрича. В миналото олигархът е организирал кетъринга за събития в Кремъл, което му спечелва прозвището „готвачът на Путин“.

Цялата група "Вагнер", както и Пригожин и Уткин, вече са в санкционния списък на Европейския съюз.

Появата на милициите на "Вагнер" на дадена територия неизбежно се свързва със съобщения за военни престъпления. Конкретно в Централноафриканската република ООН ги обвинява в произволни арести, изтезания и масови екзекуции.

Кремъл отрича всички връзки с частната армия, но външният министър Сергей Лавров потвърди, че се провеждат операции в Либия и Мали.

Съответно "Вагнер" действа там на „търговски начала“. Наемниците отиват в Централноафриканската република през 2018 г. по време на гражданската война. Тяхната мисия е да обучат и подкрепят правителствената армия на президента Фостен-Арканж Туадера в битката срещу бунтовнически групи.

Четири години по-късно местен министър се снима с тениска с надпис "Вагнер", а статуи на така наречените „руски съветници“ се появяват из цялата страна.

За управленската структура на "Вагнер" се знае много повече в сравнение с нейното финансиране. Един от източниците ѝ на доход изглежда, че е участието в находища на суровини в териториите им на действие. Твърди се, че в Сирия на наемниците са обещани 25 процента от приходите от петролни и газови находища, а в Судан използването на наемниците очевидно се компенсира от приходите от златни мини, пише "Шпигел".

Разследване на мрежата European Investigative Collaborations (EIC) и неправителствената организация OpenFacto (AllEyesOnWagner) показва, че руските наемници се фокусират и върху друг природен ресурс - дървесината. През 2021 г. например компания, свързана с "Вагнер", получава изгодно разрешително за дърводобив в Централноафриканската република. Името на компанията е Bois Rouge - "Червено дърво".

Няколко европейски страни получават дървесина от Централноафриканската република, което поставя въпроса за контрола върху вноса на такива стоки. Санкциите на ЕС срещу групата "Вагнер" и Пригожин имаха за цел именно да попречат на вноса на "дърва Вагнер", но липсата на система, която да проверява това затруднява налагането на подобни забрани.

Централноафриканската република е богата на гори. Дървесината е техният основен износ през 2021 г., доста по-напред като позиции от диамантите. Освен това е тя важен източник на приходи за държавата, тъй като 99 процента от горите са нейна собственост.

След като износът е нисък през последните години поради вълненията в страната, вносът от Централноафриканската република в ЕС отново се повишава през 2021 г. с 62 процента до 11 милиона евро.

Само дванадесет фирми имат лиценз за стопанисване на горите в страната. На 9 февруари 2021 г. на сцената се появява нов играч - компанията Bois Rouge. Въпреки че до този момент тя е напълно неизвестна, фирмата печели държавен търг и получава разрешение да сече в тропическите дъждовни гори в югозападната част на страната. Районът е огромен - 186 600 хектара, обитаван е от горили, леопарди и слонове.

На уебсайта си, който вече не съществува, Bois Rouge се описва като една от най-големите компании за дървен материал в Африка. Представя се като централноафриканска компания, регистрирана във фирмения регистър на страната през 2019 г. и официално управлявана от гражданин на Централна Африка.

Всички в бизнеса на място обаче знаят, че компанията е основана от руснаци. През октомври 2019 г., седем месеца след основаването си, Bois Rouge участва на конференция за дърводобивната индустрия в Шанхай. Компанията посочва, че е базирана в Лобайе, но в документите на конференцията се описва като руска компания. Освен това не се представлява от официалния си централноафрикански директор, а от руски мениджър по продажбите. Един от имейл адресите на компанията също се управлява от руски доставчик.

За близките отношенията на Bois Rouge с Русия, свидетелстват снимки, направени миналата година на територията на концесията, с които разполагат EIC и OpenFacto. На тях се виждат руска работна техника и медикаменти, които също имат надписи на кирилица.

Първите доказателства за връзки между "Вагнер" и Bois Rouge датират от началото на 2021 г., когато централноафриканската армия, със силна подкрепа от частната армия, нахлува в Бода, един от най-големите градове в провинция Лобайе, и го превзема от бунтовниците. Само 15 дни по-късно новопоявилата се Bois Rouge получава концесия точно за този регион.

Bois Rouge поръчва оборудване и машини от Broker Expert LLC, компания от Санкт Петербург. Неправителствената организация център "Досие“ на руския опозиционен лидер Михаил Ходорковски посочва Broker Expert като „компания, свързана с Пригожин“.

Broker Expert има същия телефон за контакт като две други компании на Пригожин - Soinvest LLC, ръководена от съпругата на Пригожин, и Concord LLC, чийто действителен собственик е самият Пригожин.

Broker Expert доставя техника и за други компании от мрежата на "Вагнер", включително минната компания Meroe Gold, активна в Судан, която също се смята за собственост на Пригожин.

Разследването на EIC и OpenFacto показва, че между Bois Rouge и Broker Expert само през ноември и декември 2021 г. са извършени най-малко 28 транзакции.

Bois Rouge получава доставки и от руската стоманодобивна компания Severstal, чийто основен акционер е олигархът Алексей Мордашов. Той също е в списъка със санкции на ЕС.

Документи показват, че Bois Rouge не е обикновена централноафриканска компания, а се радва на огромни преференции от правителството в сравнение с други горски компании в региона. На фирмата е разрешено да сече дървен материал в цялата горска площ, въпреки че към онзи момент тя все още не е подписала окончателното си концесионно споразумение - практиката за други горски компании при подобен казус е, че имат право да обработват само една осма от площта.

Освен това Bois Rouge разполага с право да сече дървета на едно и също място в продължение на три години. Останалите компании трябва всяка година да сменят своите „сечища“, за да могат горите да се възобновяват. Също така, от съображения за безопасност, на други компании е забранено да работят при дъжд или вятър. Тази клауза липсва в подписания договор на Bois Rouge.

Bois Rouge се радва и на щедри данъчни и митнически облекчения. Писмо от министъра на финансите от 23 април 2021 г. показва, че Bois Rouge ще плаща само 5% мито върху вноса за пет години и преференциален ДДС. Oсвободени са от корпоративен данък и имотен данък.

Страните от Европейския съюз са похарчили повече от 1,5 милиарда евро през последните години, за да въведат лицензионна система за внос на дървен материал с 15 държави, включително Централноафриканската република.

Идеята на тази система е да направи веригите за доставки прозрачни, така че в ЕС да не влиза незаконно изсечена дървесина.

Миналата есен тя беше подложена на оценка, а резултатите бяха опустошителни. Според доклада само една страна - Индонезия, изобщо е успяла да създаде модел за лицензиране. В много държави има липса на персонал за контрол, както и на ясни разпоредби какво точно трябва да се проверява.

Вносителите трудно могат да изяснят откъде всъщност идва дървесината. Твърде лесно е да се фалшифицира произходът, като износителите лесно могат да прикрият веригите за доставки или да транспортират дървесината в чужбина чрез подставени компании.

Тази рехава система дава възможност на руските наемници от групата "Вагнер" да правят нов, доходоносен бизнес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023