"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни Снимка: © Getty Images/Twitter

Собственикът на Twitter Илон Мъск се прицели в предишното ръководство на социалната мрежа, като се опита да разкрие случаи на "потискане свободата на словото", пише американската медия Axios.

Милиардерът изглежда е предоставил на американския журналист и писател Матю Тайби достъп до вътрешни документи на компанията. Те са свързани със спорното решение на Twitter да ограничи достъпа до статия на в. "New York Post" относно съдържанието на лаптопа на Хънтър Байдън - син на сегашния президент на САЩ Джо Байдън. Събитията се развиват три седмици преди президентските избори през 2020 г.

По това време Twitter съобщава, че блокира статията на изданието, тъй като тя нарушава политика, свързана с откраднати и хакнати материали. Републиканците заявиха, че компанията цензурира новините, а два дни по-късно тогавашният изпълнителен директор на социалната мрежа Джак Дорси отмени решението и се извини.

  • В публикацията на "New York Post" се твърдеше, че през 2015 г. Хънтър Байдън се е опитал да уреди среща между баща си и ръководител на украинска компания, за която е работил синът му.
  • По онова време говорителите на Байдън отричаха твърденията.

"Досиетата Twitter", публикувани от Тайби, разкриват как ръководството на Twitter е взело решението да цензурира новинарската статия на вестника. Те показват дебатите сред служителите на компанията при предприемането на това действие.

"Досиетата на Twitter разказват невероятна история от вътрешността на една от най-големите и влиятелни социални медийни платформи в света. Това е франкенщайновска приказка за един създаден от човека механизъм, излязъл извън контрола на своя създател", пише журналистът Тайби в профила си.

Според него макар първоначално Twitter да е отговарял на мисията си да дава на хората "силата да създават и споделят идеи и информация незабавно", нещата са претърпели сериозен обрат през 2020 г., когато туитовете и съдържанието са започнали да се свалят често по искане на определени лица.

Досиетата разкриват кореспонденция между служители на компанията, която протича по следния начин:

"Още неща за преглеждане от екипа на Байдън".

"Разгледано".

Журналистът твърди, че в този период двете водещи политически партии в САЩ са имали възможността да премахват или преглеждат потребители и качвано от тях съдържание в платформата. Достъп до този инструмент както от Демократическата, така и от Републиканската партия, като през 2020 г. например са получени подобни заявки от екипа на Тръмп.

Според Тайби обаче "системата не е балансирана", тъй като в Twitter "работеха и работят хора с една политическа ориентация" и това е довело до повече канали и жалби от страна на демократите, отколкото на републиканците.

"Полученият уклон в решенията за модериране на съдържанието е видим в документите, които ще прочетете. Това обаче е и оценката на множество настоящи и бивши високопоставени ръководители", пише журналистът.

Разкритие или добре позната история?

Последователите на Мъск посрещнаха "Досиетата Twitter" като доказателство, че социалната мрежа е работила пристрастно въпреки че в документите не присъстват конкретни доказателства за цензура.

"Обществото заслужава да знае какво наистина се е случило...", каза по-рано през седмицата милиардерът.

Списание "Rolling Stone" пише, че "досиетата" описват неща, които обществото вече знае, и посочва, че ръководители на Twitter подробно са описали случилото се преди две години около публикацията на "New York Post". По време на изслушване пред законодателите изпълнителният директор на компанията е адресирал казуса и е признал, че са допуснали "пълна грешка".

"Досиетата Twitter са няколко скрийншоти на ръководители по политика за модериране на съдържанието, които сериозно обсъждат политиката за модериране на съдържанието", пише колумнистът на New York Times Фархад Манджу.

Мъск обеща, че втората част от "разкритията" предстои да бъде публикувана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023