Доставките на газ от Русия към България не са спирали, не се знае обаче докога Снимка: © Булевард България

Доставките на руски газ към България за момента са нормални, няма забавяне, но това не означава, че ситуацията няма да се промени, каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

С оглед на това, че основен (бел. р. единствен) доставчик е „Газпром“, е трудно да се каже – плановете са ясни, следим всички алтернативни канали, трасета и партньори, коментира още той. "Изследваме алтернативните трасета и партньори - Южният газов коридор и втечнен газ", добави той.

Няма индикации за забавяне и на доставките на петрол към рафинерията "Лукойл Нефтохим" или за нарушаване на търговските сделки с гориво, увери министърът в отговор на журналистически въпрос въпрос. Готви се обаче сценарий за действие, ако се стигне дотам.

На брифингът присъства и премиерът Кирил Петков, който увери бизнеса и потребителите, че българското правителство стои твърдо зад съществуващите възможности за компенсация по отношение на цените на тока и газа.

Компенсациите ще обхванат целия отоплителен сезон - до края на месец март. Няма промени и по трите предложения, свързани с операторите, с компенсациите на битовите потребители на природен газ и свързани с индустрията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024