Снимка: © bTV

"Има лека промяна в поведението на вируса. Едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса," съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю пред bTV. 

По думите му все по-голям брой от засегнатите изкарват вируса без клиника, а тежките случаи намаляват. Относно заразността му, той посочи, че има семейни огнища, в които един човек е положителен и въпреки това не предава болестта на никой около себе си. За сметка на това се наблюдават и супер разпръсквачи, които, попаднали в колектив, заразяват 50-100 души много бързо. 

Кунчев добави, че вирусът става все по-малко опасен, като е такъв предимно за възрастните: "Научихме се да действаме по-ефективно, но ако нещата тръгнат на зле, всичко може да се върне назад", каза още той. 

Въпреки удължаването на извънредната епидемични обстановка до края на юни, отпускането на мерките продължава - планът е маските да останат задължителни само в обществения транспорт, а на други закрити места с близък контакт между хората да бъдат горещо препоръчителни.

"Опитваме се да намерим по-междинен вариант, да предотвратим необоснованите пътувания, а при това население те са чести, за да може да не пречим на останалите хора. В селата Ясновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега там ще има полицейско присъствие и ограничение на движението," коментира ситуацията здравният инспектор.

Относно покачването на броя на новите случаи той каза, че част от пробите са забавени от предишни дни, но е факт, че се наблюдава ръст:

"Ако този феномен важеше само за България, щях да си помисля, че прекалено рано сме вдигнали мерките и че хората са престанали да се пазят, но навсякъде около нас става това," обясни той. 

Според него циркулацията на вируса се наблюдава в няколко специфични места, като болница, завод или село, но очаква затихване на огнищата в следващите дни:

"Много по-опасна беше ситуацията в началото, защото случаите идваха дифузно от цяла България, а сега са огнища на 4-5 места, които успяваме да ограничим."

Кунчев коментира и поканата към Националния оперативен щаб за публичен диспут от група медици начело с доц. Мангъров. Той сподели, че от част от тях е получавал "гнусни, заплашителни есемеси с ругатни." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"