Доц. Кунчев: Огнищата ще започнат да затихват Снимка: © bTV

"Има лека промяна в поведението на вируса. Едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса," съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю пред bTV.

По думите му все по-голям брой от засегнатите изкарват вируса без клиника, а тежките случаи намаляват. Относно заразността му, той посочи, че има семейни огнища, в които един човек е положителен и въпреки това не предава болестта на никой около себе си. За сметка на това се наблюдават и супер разпръсквачи, които, попаднали в колектив, заразяват 50-100 души много бързо.

Кунчев добави, че вирусът става все по-малко опасен, като е такъв предимно за възрастните: "Научихме се да действаме по-ефективно, но ако нещата тръгнат на зле, всичко може да се върне назад", каза още той.

Въпреки удължаването на извънредната епидемични обстановка до края на юни, отпускането на мерките продължава - планът е маските да останат задължителни само в обществения транспорт, а на други закрити места с близък контакт между хората да бъдат горещо препоръчителни.

"Опитваме се да намерим по-междинен вариант, да предотвратим необоснованите пътувания, а при това население те са чести, за да може да не пречим на останалите хора. В селата Ясновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега там ще има полицейско присъствие и ограничение на движението," коментира ситуацията здравният инспектор.

Относно покачването на броя на новите случаи той каза, че част от пробите са забавени от предишни дни, но е факт, че се наблюдава ръст:

"Ако този феномен важеше само за България, щях да си помисля, че прекалено рано сме вдигнали мерките и че хората са престанали да се пазят, но навсякъде около нас става това," обясни той.

Според него циркулацията на вируса се наблюдава в няколко специфични места, като болница, завод или село, но очаква затихване на огнищата в следващите дни:

"Много по-опасна беше ситуацията в началото, защото случаите идваха дифузно от цяла България, а сега са огнища на 4-5 места, които успяваме да ограничим."

Кунчев коментира и поканата към Националния оперативен щаб за публичен диспут от група медици начело с доц. Мангъров. Той сподели, че от част от тях е получавал "гнусни, заплашителни есемеси с ругатни."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024