Снимка: © bTV

"Има лека промяна в поведението на вируса. Едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса," съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю пред bTV. 

По думите му все по-голям брой от засегнатите изкарват вируса без клиника, а тежките случаи намаляват. Относно заразността му, той посочи, че има семейни огнища, в които един човек е положителен и въпреки това не предава болестта на никой около себе си. За сметка на това се наблюдават и супер разпръсквачи, които, попаднали в колектив, заразяват 50-100 души много бързо. 

Кунчев добави, че вирусът става все по-малко опасен, като е такъв предимно за възрастните: "Научихме се да действаме по-ефективно, но ако нещата тръгнат на зле, всичко може да се върне назад", каза още той. 

Въпреки удължаването на извънредната епидемични обстановка до края на юни, отпускането на мерките продължава - планът е маските да останат задължителни само в обществения транспорт, а на други закрити места с близък контакт между хората да бъдат горещо препоръчителни.

"Опитваме се да намерим по-междинен вариант, да предотвратим необоснованите пътувания, а при това население те са чести, за да може да не пречим на останалите хора. В селата Ясновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега там ще има полицейско присъствие и ограничение на движението," коментира ситуацията здравният инспектор.

Относно покачването на броя на новите случаи той каза, че част от пробите са забавени от предишни дни, но е факт, че се наблюдава ръст:

"Ако този феномен важеше само за България, щях да си помисля, че прекалено рано сме вдигнали мерките и че хората са престанали да се пазят, но навсякъде около нас става това," обясни той. 

Според него циркулацията на вируса се наблюдава в няколко специфични места, като болница, завод или село, но очаква затихване на огнищата в следващите дни:

"Много по-опасна беше ситуацията в началото, защото случаите идваха дифузно от цяла България, а сега са огнища на 4-5 места, които успяваме да ограничим."

Кунчев коментира и поканата към Националния оперативен щаб за публичен диспут от група медици начело с доц. Мангъров. Той сподели, че от част от тях е получавал "гнусни, заплашителни есемеси с ругатни." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота