Снимка: © Getty Images

Политизирането на пандемията и неглижирането на проблема от страна на българското общество е основната причина да наблюдаваме настоящата епидемиологична обстановка. Това е мнението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, което той изрази в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Първата причина е, че „психологически обяснимо, но медицински вредно“, гражданите са приели проблема с коронавируса или за решен, или за вече маловажен. Това е довело до интензификация на контактите и неспазване на мерките, заради което бяха върнати част от старите ограничения, смята Кунчев.

„Другата опасност е политизирането на проблема. От нищо друго не ме е страх толкова много, защото от 25-годишния ми опит знам, че намеси ли се политика в нещо, резултатите не са много добри. Защото всеки гледа неговите интереси и в резултат не се прави това, които трябва, а това, което е удобно на някого. Моля всички политически лидери да не се занимават с чисто медицинската страна на въпроса. Наслушах се на какви ли не мнения и съм възмутен от това, което говорят някои иначе авторитетни лица“, каза главният държавен здравен инспектор.

За изминалото денонощие 211 нови случая на Covid-19 в България вчера те бяха 292, а ден по-рано за пореден път „подобрихме рекорда“ с 330. Не това е притеснителното според Кунчев, а броят на приетите в болница, „защото за тези хора това е въпрос на живот и смърт“. В момента в болници се намират 532 пациенти, а от тях 33 са в интензивни отделения и клиники.

По думите на Кунчев . целите на Националния оперативен щаб са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи. „Вирусът се предава по-лесно, отколкото в началото на пандемията, но засега нямаме доказателства дали протича по-леко или по-тежко“, каза той.

Главният държавен здравен инспектор уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла".

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат за всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", сподели той.


Прочетете още:

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 12 ЮЛИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета