Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov

Доц. Атанас Мангъров смята, че събирането на хората на протести в цялата страна е „много положително“, що се отнася до коронавирус пандемията. Причините, които той изтъкна, са свързани с това, че по площадите излизат много млади хора – точно те според него трябва да се срещнат с Covid-19 и да го „изкарат“ без симптоми.

Както знаете, доц. Мангъров, който бе част от кратко просъществувалия Медицински съвет по време на кризата, е най-големият критик на мерките на Националния оперативен щаб. Още от началото на разпространението на заразата той поддържаше тезата за „стадния имунитет“.

„Събирането на площадите е много положително, това е български вариант на шведския модел. По площадите са млади, здрави и силни хора, те трябва да се срещнат с вируса и да го прекарат в огромната си част от случаите безсимптомно. Това нещо, докато не мине през съответната критична маса от населението, няма да се спре“, каза доц. Мангъров пред „Дарик радио“.

Той добави, че именно чрез сблъскването на първия коронавирус с младите хора преди 18 години, той е изчезнал, макар, по думите му, да е бил по-смъртоносен от настоящия.

Инфекционистът посочи, че от април досега съотношението между направени тестове и положителни проби за коронавирус остава почти едно и също, а това доказва, че „карантината е била напълно безсмислена“.

„В понеделник бяха направени около 1200 теста и имаше 77 заразени, тестовете няколко дни по-късно са около 6000, а заразените - 200 и няколко. Ако тези 6000 теста бяха направени през април, положителните проби щяха да са по-малко“, каза доц. Мангъров.

„От април досега е едно и също. На 100 теста положителни са между 3 и 7. Това показва, че карантината е абсолютно безсмислена. Беше Великден, чакахме след това камиони с трупове. Беше Гергьовден, чакахме отново. Имаше мач, 12 000 на стадиона, чувалите пак артисаха. Сега вече в продължение на седмица се прегръщаме по площадите – пак същата работа“, коментира инфекционистът.

„Заради това безумно правене на тестове, нас вече започнаха да ни гледат като мръсни и болни източноевропейци. Виждате какво казват гърците – ние ги заразяваме...“, сподели той.

Каза, че вирусът „в един момент ще изчезне“. Добави, че му се е искало това да стане в началото на лятото, но не се е случило. „Рано или късно ще се случи“, каза доц. Мангъров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени