Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov

Доц. Атанас Мангъров смята, че събирането на хората на протести в цялата страна е „много положително“, що се отнася до коронавирус пандемията. Причините, които той изтъкна, са свързани с това, че по площадите излизат много млади хора – точно те според него трябва да се срещнат с Covid-19 и да го „изкарат“ без симптоми.

Както знаете, доц. Мангъров, който бе част от кратко просъществувалия Медицински съвет по време на кризата, е най-големият критик на мерките на Националния оперативен щаб. Още от началото на разпространението на заразата той поддържаше тезата за „стадния имунитет“.

„Събирането на площадите е много положително, това е български вариант на шведския модел. По площадите са млади, здрави и силни хора, те трябва да се срещнат с вируса и да го прекарат в огромната си част от случаите безсимптомно. Това нещо, докато не мине през съответната критична маса от населението, няма да се спре“, каза доц. Мангъров пред „Дарик радио“.

Той добави, че именно чрез сблъскването на първия коронавирус с младите хора преди 18 години, той е изчезнал, макар, по думите му, да е бил по-смъртоносен от настоящия.

Инфекционистът посочи, че от април досега съотношението между направени тестове и положителни проби за коронавирус остава почти едно и също, а това доказва, че „карантината е била напълно безсмислена“.

„В понеделник бяха направени около 1200 теста и имаше 77 заразени, тестовете няколко дни по-късно са около 6000, а заразените - 200 и няколко. Ако тези 6000 теста бяха направени през април, положителните проби щяха да са по-малко“, каза доц. Мангъров.

„От април досега е едно и също. На 100 теста положителни са между 3 и 7. Това показва, че карантината е абсолютно безсмислена. Беше Великден, чакахме след това камиони с трупове. Беше Гергьовден, чакахме отново. Имаше мач, 12 000 на стадиона, чувалите пак артисаха. Сега вече в продължение на седмица се прегръщаме по площадите – пак същата работа“, коментира инфекционистът.

„Заради това безумно правене на тестове, нас вече започнаха да ни гледат като мръсни и болни източноевропейци. Виждате какво казват гърците – ние ги заразяваме...“, сподели той.

Каза, че вирусът „в един момент ще изчезне“. Добави, че му се е искало това да стане в началото на лятото, но не се е случило. „Рано или късно ще се случи“, каза доц. Мангъров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър