Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж Снимка: © Getty Images

Основният подсъдим за терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г. Салах Абдеслам е признат за виновен по обвинения в тероризъм и убийство. Той получава доживотен затвор без право на замяна заради ролята му в атентатите във френската столица, при които загинаха 130 души.

Съдът призна за виновни и 19 други мъже, взели участие в атаките - шестима от които се смятат за мъртви.

В продължение на повече от 9 месеца пострадали, журналисти и семействата на загиналите говориха в съдебната зала в Париж, за да съберат частите от историята за най-тежкото нападение във Франция след Втората световна война. Атаките срещу барове, ресторанти, националния футболен стадион и музикално заведение на 13 ноември 2015 г. отнеха живота на стотици.

В началото на процеса Абдеслам описа себе си като войник на групировката "Ислямска държава", но по-късно се извини на жертвите. В заключителната си реч той каза, че „не е убиец“ и че да го осъдят за убийство би било несправедливост.

Доживотната му присъда означава, че има само малък шанс за условно освобождаване след 30 години. Това е най-тежкото наказание за престъпници във Франция и рядко се издава от съдилищата на страната.

Една от оцелелите при нападението казва, че процесът не е излекувал болката ѝ и я е оставил неудовлетворена.

„Все още имаме своите наранявания и нашите травми, кошмари и рани. Все още трябва да продължим да живеем с това“, казва Едит Сьор пред BBC.

Стефан Сарард, баща на един от убитите при атаките през 2015 г., споделя, че дългият процес му е помогнал да преживее трагедията.

„Бяха девет ужасни месеца. Трябваше да изчакаме, трябваше да се върнем към тази трагедия, за да навлезем в детайлите на случилото се“, обяснява той.

Френската прокуратурата поиска Абдеслам да получи най-тежката присъда с аргумента, че той е бил "ключово действащо лице" и е "останал верен на идеологията си докрай", като в нито един момент не е показал "и най-малко разкаяние".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024