ДПС готви промени в Конституцията и антикорупционно законодателство Снимка: © Булевард България

ДПС ще предложи промени в Конституцията, обяви зам.-председателят на ПГ на партията Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание. Той допълни, че движението подготвя още антикорупционно законодателство и социални мерки.

Цонев каза, че конституционните промени ще включват "изискванията и препоръките на европейските партньори", но не даде повече подробности. По част от проекта ДПС работели с експерти, а когато бил готов, щели да го представят на останалите парламентарни групи – „ако искат, да го подпишат“.

Водеща препоръка на Европейската комисия и на Венецианската комисия към България е отчетността и контролът над главния прокурор. Такъв аспект от готвените промени обаче не беше споменат от зам.-председателя на ПГ на ДПС.

За промяна на Конституцията са нужни 160 гласа от общо 240 народни представители.

Депутатите от ДПС, в чиято парламентарна група е обвиненият в корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски, ще се фокусират и върху антикорупционното законодателство, обяви Цонев. Като пример даде готвени изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се премахнат така наречените „инхаус процедури“.

"Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата инхаус, която била разрешена от ЕС, но тук, в България, през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за инхаус процедури“, каза Цонев.

Друг пример, който даде, беше за вече внесения от ДПС законопроект за премахване на така наречените „златни паспорти“ – или получаване на гражданство срещу инвестиции. Отпадането им е изискване на САЩ, за да се премахнат US-визите за български граждани.

Хамид Хамид от ДПС заяви преди дни, че по този начин Делян Пеевски показвал как "няма нищо общо" със "златните паспорти".

ДПС ще предложи и промени в Закона за публичните разходи с цел разходите на изпълнителната власт да бъдат напълно прозрачни и да минават през санкцията на парламента. "Ако трябва да го кажем на разговорен език, да затворим опцията "разходи през джипката"", уточни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев обяви, че ДПС ще внесе промени и в Закона за горите, "за да спре всяка власт да използва дървата за огрев като бухалка за политически натиск и изборни технологии". Така той направи препратка към сигналите на МВР, че преди изборите на дадени избиратели са били предлагани дърва за огрев, за да гласуват за ДПС (по думи на Бойко Рашков).

Сред другите законодателни предложения на ДПС ще има и антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, каза Йордан Цонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023