ДПС готви промени в Конституцията и антикорупционно законодателство Снимка: © Булевард България

ДПС ще предложи промени в Конституцията, обяви зам.-председателят на ПГ на партията Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание. Той допълни, че движението подготвя още антикорупционно законодателство и социални мерки.

Цонев каза, че конституционните промени ще включват "изискванията и препоръките на европейските партньори", но не даде повече подробности. По част от проекта ДПС работели с експерти, а когато бил готов, щели да го представят на останалите парламентарни групи – „ако искат, да го подпишат“.

Водеща препоръка на Европейската комисия и на Венецианската комисия към България е отчетността и контролът над главния прокурор. Такъв аспект от готвените промени обаче не беше споменат от зам.-председателя на ПГ на ДПС.

За промяна на Конституцията са нужни 160 гласа от общо 240 народни представители.

Депутатите от ДПС, в чиято парламентарна група е обвиненият в корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски, ще се фокусират и върху антикорупционното законодателство, обяви Цонев. Като пример даде готвени изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се премахнат така наречените „инхаус процедури“.

"Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата инхаус, която била разрешена от ЕС, но тук, в България, през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за инхаус процедури“, каза Цонев.

Друг пример, който даде, беше за вече внесения от ДПС законопроект за премахване на така наречените „златни паспорти“ – или получаване на гражданство срещу инвестиции. Отпадането им е изискване на САЩ, за да се премахнат US-визите за български граждани.

Хамид Хамид от ДПС заяви преди дни, че по този начин Делян Пеевски показвал как "няма нищо общо" със "златните паспорти".

ДПС ще предложи и промени в Закона за публичните разходи с цел разходите на изпълнителната власт да бъдат напълно прозрачни и да минават през санкцията на парламента. "Ако трябва да го кажем на разговорен език, да затворим опцията "разходи през джипката"", уточни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев обяви, че ДПС ще внесе промени и в Закона за горите, "за да спре всяка власт да използва дървата за огрев като бухалка за политически натиск и изборни технологии". Така той направи препратка към сигналите на МВР, че преди изборите на дадени избиратели са били предлагани дърва за огрев, за да гласуват за ДПС (по думи на Бойко Рашков).

Сред другите законодателни предложения на ДПС ще има и антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, каза Йордан Цонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024