Снимка: © Булевард България

ДПС ще предложи промени в Конституцията, обяви зам.-председателят на ПГ на партията Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание. Той допълни, че движението подготвя още антикорупционно законодателство и социални мерки.

Цонев каза, че конституционните промени ще включват "изискванията и препоръките на европейските партньори", но не даде повече подробности. По част от проекта ДПС работели с експерти, а когато бил готов, щели да го представят на останалите парламентарни групи – „ако искат, да го подпишат“.

Водеща препоръка на Европейската комисия и на Венецианската комисия към България е отчетността и контролът над главния прокурор. Такъв аспект от готвените промени обаче не беше споменат от зам.-председателя на ПГ на ДПС.

За промяна на Конституцията са нужни 160 гласа от общо 240 народни представители.

Депутатите от ДПС, в чиято парламентарна група е обвиненият в корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски, ще се фокусират и върху антикорупционното законодателство, обяви Цонев. Като пример даде готвени изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се премахнат така наречените „инхаус процедури“.

"Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата инхаус, която била разрешена от ЕС, но тук, в България, през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за инхаус процедури“, каза Цонев.

Друг пример, който даде, беше за вече внесения от ДПС законопроект за премахване на така наречените „златни паспорти“ – или получаване на гражданство срещу инвестиции. Отпадането им е изискване на САЩ, за да се премахнат US-визите за български граждани.

Хамид Хамид от ДПС заяви преди дни, че по този начин Делян Пеевски показвал как "няма нищо общо" със "златните паспорти".

ДПС ще предложи и промени в Закона за публичните разходи с цел разходите на изпълнителната власт да бъдат напълно прозрачни и да минават през санкцията на парламента. "Ако трябва да го кажем на разговорен език, да затворим опцията "разходи през джипката"", уточни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев обяви, че ДПС ще внесе промени и в Закона за горите, "за да спре всяка власт да използва дървата за огрев като бухалка за политически натиск и изборни технологии". Така той направи препратка към сигналите на МВР, че преди изборите на дадени избиратели са били предлагани дърва за огрев, за да гласуват за ДПС (по думи на Бойко Рашков).

Сред другите законодателни предложения на ДПС ще има и антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, каза Йордан Цонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия