ДПС иска тарифа за охраната от НСО Снимка: © НСО

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид (ДПС) внесоха предложение за промяна на Закона за НСО, с което се въвежда нова форма на държавна охрана - платена с лични средства на застрашеното лице.

Промяната засяга само три групи от хора, които в момента имат право на закрила "при конкретна застрашеност в мирно време" и по решение на комисията в НСО:

- народни представители (това е основанието, на което самият вносител на проекта Делян Пеевски ползва охрана от службата);

- членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя;

- други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

В последната група попада бившият председател на ДПС Ахмед Доган, който продължава да се охранява от служители на НСО, въпреки че от години не заема публични постове и се занимава с частен бизнес.

Ако проектът бъде приет в този вид, ползването на услугите на службата ще трябва да се заплаща. Тарифата, предложена от началника на НСО, ще се одобрява от министъра на финансите, за да влезе в сила.

Мотивите на вносителите: "Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице".

От ДПС твърдят, че благодарение на икономиите НСО ще отдели пари от бюджета си за "необходимото съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства, както и допълнителна квалификация на служителите".

Идеята за промяна в закона идва след признанието на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че партията осигурява на НСО коли и техника за охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, макар да няма законово основание (или забрана) за това. Карадайъ посочва, че единственият разход, който НСО осигурява на охранителите на двамата, са заплатите.

Председателят на ДПС намекна още през декември, че ще поиска поправка в закона за НСО, която би засегнала съпругата на президента Румен Радев: "Ние ще предложим трите институции - премиер, президент и председател на НС да бъдат охранявани, но не техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки... защото виждаме екскурзии и бутици с НСО да се организират", каза той в интервю за "Дарик".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024