Снимка: © НСО

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид (ДПС) внесоха предложение за промяна на Закона за НСО, с което се въвежда нова форма на държавна охрана - платена с лични средства на застрашеното лице. 

Промяната засяга само три групи от хора, които в момента имат право на закрила "при конкретна застрашеност в мирно време" и по решение на комисията в НСО:

- народни представители (това е основанието, на което самият вносител на проекта Делян Пеевски ползва охрана от службата); 

- членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя; 

- други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката. 

В последната група попада бившият председател на ДПС Ахмед Доган, който продължава да се охранява от служители на НСО, въпреки че от години не заема публични постове и се занимава с частен бизнес. 

Ако проектът бъде приет в този вид, ползването на услугите на службата ще трябва да се заплаща. Тарифата, предложена от началника на НСО, ще се одобрява от министъра на финансите, за да влезе в сила. 

Мотивите на вносителите: "Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". 

От ДПС твърдят, че благодарение на икономиите НСО ще отдели пари от бюджета си за "необходимото съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства, както и допълнителна квалификация на служителите". 

Идеята за промяна в закона идва след признанието на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че партията осигурява на НСО коли и техника за охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, макар да няма законово основание (или забрана) за това. Карадайъ посочва, че единственият разход, който НСО осигурява на охранителите на двамата, са заплатите. 

Председателят на ДПС намекна още през декември, че ще поиска поправка в закона за НСО, която би засегнала съпругата на президента Румен Радев: "Ние ще предложим трите институции - премиер, президент и председател на НС да бъдат охранявани, но не техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки... защото виждаме екскурзии и бутици с НСО да се организират", каза той в интервю за "Дарик". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро