ДПС иска тарифа за охраната от НСО Снимка: © НСО

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид (ДПС) внесоха предложение за промяна на Закона за НСО, с което се въвежда нова форма на държавна охрана - платена с лични средства на застрашеното лице.

Промяната засяга само три групи от хора, които в момента имат право на закрила "при конкретна застрашеност в мирно време" и по решение на комисията в НСО:

- народни представители (това е основанието, на което самият вносител на проекта Делян Пеевски ползва охрана от службата);

- членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя;

- други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

В последната група попада бившият председател на ДПС Ахмед Доган, който продължава да се охранява от служители на НСО, въпреки че от години не заема публични постове и се занимава с частен бизнес.

Ако проектът бъде приет в този вид, ползването на услугите на службата ще трябва да се заплаща. Тарифата, предложена от началника на НСО, ще се одобрява от министъра на финансите, за да влезе в сила.

Мотивите на вносителите: "Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице".

От ДПС твърдят, че благодарение на икономиите НСО ще отдели пари от бюджета си за "необходимото съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства, както и допълнителна квалификация на служителите".

Идеята за промяна в закона идва след признанието на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че партията осигурява на НСО коли и техника за охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, макар да няма законово основание (или забрана) за това. Карадайъ посочва, че единственият разход, който НСО осигурява на охранителите на двамата, са заплатите.

Председателят на ДПС намекна още през декември, че ще поиска поправка в закона за НСО, която би засегнала съпругата на президента Румен Радев: "Ние ще предложим трите институции - премиер, президент и председател на НС да бъдат охранявани, но не техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки... защото виждаме екскурзии и бутици с НСО да се организират", каза той в интервю за "Дарик".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024