ДПС остана "солидарна" с Делян Пеевски след санкциите на САЩ

Движението за права и свободи отказа да се разграничи от своя бивш депутат Делян Пеевски дори след решението на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ да наложат санкции срещу него и неговите фирми.

Партията публикува официална позиция, в която декларира, че "подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България".

"ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании", пише още в съобщението.

В него обаче се казва, че "г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител от ДПС", а дефиницията за корупция по българското законодателство предполага, че "в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица".

"ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски", се казва в декларацията, която завършва с препубликуване на снощното писмо на Пеевски до медиите.

В него той определя санкциите на САЩ като "недопустими, тенденциозни и неотговарящи на духа и смисъла" на закона "Магнитски", и заявява намерението си да обжалва наказателния акт чрез адвокатите си в Съединените щати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023