Резултатът от изборите на 14 ноември преобърна досегашното регионално представителство на партиите в Народното събрание.

Рекордният брой на гласовете от чужбина - особено вотът за ДПС от Турция - доведе до няколко размествания на национално ниво.

ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ" са прехвърлили съответно по 5, 5 и 3 мандата от избирателни райони, в които щяха да имат депутати, ако в сметките влизаше само местният вот. "Демократична България", ДПС и "Възраждане" са получили депутатски места от райони, в които нямат особено силни позиции, но се компенсират от големия брой на избирателите си зад граница и от методиката "Хеър Ниймайер".

Например - ДПС е спечелило само 650 гласа в Перник (1,57% на местно ниво), но получава един депутатски мандат от този избирателен район.

"Възраждане" печели единствения опозиционен депутатски мандат в Кърджали (бастион на ДПС) само със 718 гласа на местно ниво. ГЕРБ отново не успява да получи място в избирателния район, в който Цвета Караянчева бе водач на листа.

Загубата на подкрепа за "Демократична България" ще се отрази най-негативно на териториалното й представителство. Коалицията ще има депутати само в 12 от общо 31 избирателни райони в страната. Само в София ще могат да влязат повече депутати от водачите на листите.

Само "Продължаваме промяната" и ГЕРБ ще имат народни представители от всички без един МИР - Кърджали. ДПС вкарва депутати от повечето избирателни райони, с изключение на Видин, Кюстендил, Пловдив-град, Сливен, Ямбол и София-град.

БСП остава без представители от Габрово, Кърджали, Перник, Разград, Силистра, Смолян и Търговище.

"Възраждане" ще има по един депутат от Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Пазарджик, двата пловдивски района, трите МИР-а в София, Стара Загора и Ямбол.


Коя партия с колко депутатски места е в 47 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%