ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев Снимка: © Twitter

Главният прокурор Иван Гешев е на посещение в САЩ и изглежда в срещите му с бивши и настоящи американски сенатори и конгресмени е успял да намери поне едно познато лице - това на депутата от ДПС Хамид Хамид.

За визитата на Гешев във Вашингтон се знае от няколко седмици, като от българската прокуратура съобщиха, че главният прокурор ще вземе "участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън". Информацията обаче беше опровергана от ръководителя на фондацията "Национална молитвена закуска" Марк Прайър, който отрече Гешев изобщо да има покана за годишното събитие.

Междувременно главният държавен обвинител се появи на събитие с бивши и нястоящи сенатори, организирано от т.нар. международна фондация "Семейството". Сред нейните активисти са републиканците Робърт Адерхолт и Пийт Сешънс, които всъщност поканиха Гешев в САЩ. Той обаче не е бил единственият български представител в стаята.

От снимка на същото мероприятие, публикувана от полския политик Каспер Плашински, се вижда и Хамид Хамид от ДПС. Неговата визита не беше предварително обявена, нито беше споменато, че той ще присъства на едно и също събитие с главния прокурор.

След излизането на снимките от пресцентъра на ДПС потвърдиха, че техният представител е във Вашингтон, за да вземе участие във форум за сигурността, на който се обсъжда влиянието на Русия и Китай на Балканите. Хамид също е поканен от републиканския конгресмен Робърт Адерхолд.

"На форума присъстват политици от всички балкански страни, както и депутати от Австрия, Германия и други", се казва в съобщението на ДПС без да се споменава и за участието на главния прокурор на България.

Пресцентърът на българската прокуратура обяви, че Гешев е участвал в "международна дискусия за последиците от руската агресия в Украйна", но от разпространените снимки липсва такива, на които се вижда депутатът от ДПС.

Кой е Хамид Хамид?

Хамид Хамид е народен представител от ДПС, адвокат и "глас" на Движението по всички теми в сферата на реда, законността и справедливостта. Той е един от защитниците на своя колега Делян Пеевски, който е сред санкционираните за корупция по закона "Магнитски". Хамид също така е противник на идеята, че главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка.

Звездата му изгрява през 2017 г., когато е избран за зам.-председател на парламентарната група на ДПС в 44 Народно събрание и зам.-председател на правната комисия. Тогава Хамид става активен законотворец по две направления: Пеевски и ГЕРБ.

Хамид Хамид и Йордан Цонев са "писателите в сянка" на три от четирите проектозакона, внесени от Делян Пеевски в 44 НС. Общата им редакция на Закона за банковата несъстоятелност от 2018 г. беше внесена заради фалита на КТБ, като трябваше да обезсили със задна дата сделките по цесии и прихващания с активи на банката. Промените бяха отменени частично от Конституционния съд през 2021 г.

Тогава Хамид търди пред медиите, че "той лично няма спомен Делян Пеевски и Цветан Василев да са били бизнес партньори".

През 2020 г. Пеевски, Хамид и Цонев, заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, внесоха промени в Закона за НСО, които целяха да въведат опция за платено ползване на услугите на държавната служба от частни лица, за които има данни за конкретна застрашеност. По това време и Делян Пеевски, и Ахмед Доган попадаха в тази хипотеза,


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ремонтът" на Паметника на Съветската армия завърши с надпис "Демонтаж"

Червена боя отново заличи "благодарствения" надпис към СССР

13:05 - 31.03.2023

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023