Представете си да се събудите в свят, в който всичко се е върнало с 35 години назад за една нощ.

Кошмарът се оказва действителност за руснаците в момента. Като се започне от кафето, което е по-горчиво след напускането на Starbucks, но и двойно по-скъпо наред с много други хранителни продукти. Това е едно от множеството последствия на икономическите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които преобръщат живота на младите хора.

Край на символите на Западния свят - Путин е решил да построи самодостатъчна държава от нулата, пише "Кориере дела сера".

Без Instragram, без стрийминг, без достъп дори до PokerStar. Напускането на Москва на всички платформи за забавление са по-угнетяващи от всяка друга санкция срещу режима.

Докато икономическите санкции удрят сериозно руската икономика, руснаците страдат най-вече от последствията свързани с дигиталните услуги и с шоубизнеса.

Никоя друга мярка не е толкова пряко свързана с хората като отказът от социалните мрежи и от стрийминга - руснаците вече нямат достъп до западните приложения.

Изборът на Владимир Путин да изолира гражданите си от останалия свят предизвиква неудобство най-вече сред младите, които са все по-недоволни, че повече не могат да гледат любимия си сериал или че трябва да се откажат от услугите на Airbnb.

На фона на страданията на хората в Украйна, това звучи смешно и тъжно, но за момента по този начин руснаците усещат тежестта на войната.

Не могат да пътуват със самолет, тъй като няма много държави, оставили отворено въздушното си пространство за руски авиокомпании.

Ако искате да стигнете от София до Москва, трябва да минете през Белград, Турция, Иран или Дубай.

От началото на войната младите руснаци изпитват недоволство, разочарование и объркване.

"Дръжте си Донбас, върнете ни Нетфликс", пише в отчаянитето си млад руски потребител в Telegram.

Twitter, Facebook и Instagram бяха блокирани, Amazon Prime спря излъчване в Русия. Повечето услуги, които средностатистическият руснак е можел да ползва на мобилния си телефон, вече ги няма. За младите руснаци е неизбежен също отказът от Аmazon, Ikea или Nike, а повечето магазини в моловете са затворени.

Такъв живот не е имало дори през най-трудните етапи на Covid-пандемията.

McDonald's се изтегли от руския пазар - бранд, с който руснаците се сбогуваха след дълги опашки. През 1990 г. отварянето на първия обект от веригата е считано за символ на промяната и за края на Студената война. Емблематичен е клипът с Хрушчов, "Бъдете приятели, пийте по едно Pepsi", с кадрите на съветския лидер, който пие американската напитка заедно с Никсън.

Днес обаче в Москва вече няма Pepsi и Coca-Cola. Няма вече и Pizza Hut, нищо че през 1997 година клипът, в който Горбачов хапваше в ресторанта, също се смяташе за символ на свободата.

Друг банален навик, от който руснаците трябва да се откажат е пазаруването с банкова карта. Електронни плащания вече не се приемат, а опашките пред банкоматите са огромни, докато рублата се обезценяване.

Mango, Burberry и Zara, Prada, Hermes, H&M, adidas, Levi's са възможности за пазаруване, останали в миналото. Няма и продажби на автомобили и мотори като Volkswagen, Mercedes, BMW, Harley Davidson, Ferarri.

PokerStar също обяви, че ограничава достъпа до приложението си в Русия.

"Остава ми да играя на карти с баба ми", пише друг младеж от Москва. Много от известните списания също се изтеглиха от руския пазар - като издателските групи Hearst, която е поддържала доскоро излизането на руски на Esquire, Elle, Men's Health, Harper's Bazaar и Cosmopolitan, и Conde Nast, които издават Vogue, GQ, Glamour, Tatler и др.

Към изолацията се прибавя и страхът от бъдещето.

На фона на икономическото обедняване на Русия, противно на твърденията за "колосални успехи" на Владимир Путин, руснаците търсят нови възможности като инвестиции в криптовалути.

За момента те не са обект на санкции, но много специализирани сайтове предупреждават, че този избор може да не е удачен, тъй като много хора не разбират правилата и рискуват да загубят своите вложения.

Руснаците се върнаха в антиутопията на съветското ежедневие. Путин също признава в своите речи, че санкциите ще създадат "известни трудности", но държавата ще върви напред без проблеми.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева междувременно предупреждава, че "фалитът на Русия вече не е толкова невероятен".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023