Атанас Атанасов отново е избран за председател на ДСБ, но гласуването на делегатите на събранието показа видимо вътрешно разделение. 

От 490 гласували - 288 са дали гласа си за Атанасов (58,7%). Досегашният зам.-председател Цецка Бачкова, която се яви като единствен опозиционен кандидат срещу него, събира 199 гласа (40,6%). 

"Благодаря съвсем искрено на тези, които гласуваха за мен. Бъдете сигурни, че аз няма да се променя", бяха първите думи на Атанасов, след като беше преизбран. 

В същото време той обяви, че ще предложи възможност за "обновяване на образа" на партията през назначения в по-широкото национално ръководство. 

В него ще попаднат 12 души, като Атанасов предложи следните имена: Грети Стефанова, Зарко Маринов, Евгени Харалампиев, Дорет Димитрова, Димитър Чорбаджиев, Любен Иванов, Катя Панева, Стоян Михалев, Кристина Петкова, Людмила Илиева, Йордан Иванов. Последните трима бяха предложени за зам.-председатели на ДСБ.

Бачкова не беше включена в новото управление на партията. 

Атанасов реши да свика националното събрание на ДСБ след слабия резултат на изборите на 14 ноември 2021 г., когато "Демократична България' остана предпоследна по численост на парламентарната си група. 

Тогава той беше критикуван от Цецка Бачкова за това, че мандатът му като лидер е изтекъл още в средата на 2021 г. 

По време на събранието тя се обяви против "интригите, параноята и шпиономанията" в партията и призова ДСБ да погледне към "идеологическата си рецесия". 

Бачкова разкритикува досегашното ръководство за това, че заема пасивна позиция по важните политически теми, няма принос към общите коалиционни послания и поставя ДСБ в неравностойна роля в ДБ. 

"Резултатите на изборите бяха пагубни. За да загубиш половината гласоподаватели, значи не си направил нещо както би трябвало", каза тя. Бачкова посочи, че извън лидера на ДСБ няма разпознаваеми лица и говорители, а опитите й да поиска по-активен PR екип са довели до обвинения срещу нея, че разпалва личен конфликт. 

Съвсем различен прочит на положението на ДСБ дойде от Атанас Атанасов, който твърди, че вотът от 14 ноември "не може да се определи като провал". 

Според него ДБ легитимира "идейната основа" на правителството на Кирил Петков, а влизането в коалиция с БСП беше обяснено като компромис, при който е спазено обещанието да не се подкрепя кабинет с мандат на социалистите. 

Атанасов твърди, че ДБ е изгубила "мека периферия" от гласовете си на 14 ноември, но избирателите на ДСБ "не се поддадоха на моментната еуфория", като заради тях коалицията с "Да България" и "Зелените" е избегнала "несъизмеримо по-голям риск". 

Както и в ДСБ - "Да България" реши да преизбере досегашния си лидер Христо Иванов на следизборната си национална конференция. Иванов обаче беше единственият кандидат за председател на форума на 29 януари, въпреки че подаде оставка веднага след последните парламентарни избори заради разочароващия резултат на коалицията "Демократична България". 

Атанасов атакува ГЕРБ като "партия на СИК, Маджо, Маргините, Котараците и тези, които кратяха от българската икономика и пълниха онези прочути чекмеджета". 

"Могат ли да бъдат десница тези, които компрометираха българската демокрация в най-краен предел? Тези, които гонеха чуждестранните инвеститори, които крадяха и присвояваха бизнеси в България? Могат ли да бъдат десница тези, които многократно предаваха енергийния ни интерес на Кремъл? Кое ги прави десница – шепата изтъргувани кариеристи от ДБ?", коментира той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава