Дубай, Мавриций, "Кинтекс" - предизборна война на бавен огън Снимка: © Булевард България

Български държавен оръжеен търговец плаща милиони на дубайска офшорка, регистрирана на името на гражданин на Мавриций, който се занимавал със... сватбена фотография.

Този сюрреалистичен сюжет е част от сериал, който тече по сутрешните блокове вече четири месеца. Това са и част от обвиненията, които уволненият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов отправя срещу Корнелия Нинова.

Мениджърът, който два пъти управлява "Кинтекс" и два пъти е отстраняван предсрочно (през 2018 и 2022 г.), стана неочаквано редовен медиен събеседник в момента, в който правителството на Кирил Петков започна да се клати заради въпроса за военната подкрепа за Украйна.

Михайлов - чийто Facebook-профил изглежда като PR-кошмарът на Корнелия Нинова - твърди, че никога преди това не е търсил медийни изяви, но атаката срещу него от екипа на Нинова го накарала да говори.

Спорът за дубайската офшорка е в дъното на целия скандал, който заплашва да вгорчи предизборната кампания на лидера на БСП.

Според бившия шеф на "Кинтекс" - отказът му да продължава да одобрява плащания по договора с това дружество е довел до премахването му от борда. След отстраняването му 800 000 лева са преведени към фирмата в Дубай.

Михайлов твърди, че дружеството "не е предоставяло почти никакви услуги" на "Кинтекс", но за период от 3,5 години са платени възнаграждения за над 10,3 милиона лева. През февруари 2022 г. - четири месеца след като влиза в управлението на "Кинтекс" - той прекратява договора с фирмата, но насреща е изпратен иск за дължими суми в размер на над 2,1 млн. долара и още близо 300 хиляди евро, под заплаха от съд.

Михайлов не разкрива нито името на офшорката, нито формалния ѝ собственик. Не посочва какви услуги се е предполагало, че изпълнява за "Кинтекс", нито кой е човекът, който според него е облагодетелстван от схемата за източване през посредник.

В поредицата си от интервюта той твърди, че бившите ръководители на "Кинтекс" са "създали и поддържали заблуда, че компания от Дубай е оказвала помощ за сключване на договори" в чужбина. Плащанията са правени "без нито един документ освен голи фактури" в продължение на три години. Никой в българското предприятие не е виждал собственика на офшорката и го наричали фантом, а Михайлов проверил името му в Google и се оказало, че съвпада с това на сватбен фотограф.

По-интересното е, че бившият директор на "Кинтекс" държи фокуса на медийното внимание само върху последните 6 месеца от отношенията на дружеството с офшорката.

Това, което винаги остава в скоби, е фактът, че въпросният договор е сключен още през октомври 2018 г. - т.е. при управлението на кабинета "Борисов 3", когато принципал на оръжейния завод в Министерството на икономиката е Емил Караниколов.

Той беше отстранен от поста си в разгара на протестите срещу правителството лятото на 2020 г. в комплект с Владислав Горанов и Младен Маринов. Тогава самият Бойко Борисов аргументира смените с това, че иска да успокои структурите на ГЕРБ, в които имало съмнения за връзки на тримата министри с Делян Пеевски.

В периода, в който "Кинтекс" се е обвързвал със съмнителния посредник, държавата демонстративно водеше "война" срещу частни оръжейни компании като "Дунарит" и "Емко" на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Между октомври 2018 и октомври 2019, когато би трябвало да сключен договор с офшорката, в "Кинтекс" се сменят четирима изпълнителни директори - Михайлов отстъпва място на Анита Великова, която няколко дни по-късно е сменена от Явор Стойков през есента на 2018. Година по-късно начело на компанията застава Иван Пенчев, когото Александър Михайлов наследява през октомври 2021. Единственият член на съвета на директорите, който се е запазил оттогава досега, е Анита Великова, но и тя ще бъде освободена при поредната "метла" на служебното Министерство на икономиката.

До момента ГЕРБ не са потвърдили и не са отрекли твърденията за източване през дубайската офшорка, нито са давали обяснения защо Александър Михайлов е отстранен от директорския пост по време на управлението на Караниколов.

Без коментар остава и президентът Румен Радев, при чийто служебен министър Даниела Везиева беше взето решение за връщането на Михайлов в "Кинтекс" - решение, отменено доста бързо от Корнелия Нинова.

От Държавната консолидационна компания отричат твърденията на Михайлов, които според директора на ДКК Смиляна Нитова (назначена от Корнелия Нинова) са "фантазии". Срещу бившия шеф на "Кинтекс" е заведено дело за вреди в размер на 1 милион лева, а самият той съди председателя на БСП за клевети по два иска.

Нинова, на свой ред, го обвинява в конфликт на интереси заради това, че няколко месеца след като е вписан като директор на "Кинтекс", той е продължавал да се води по документи мениджър в оръжейното дружество "БИИМ", притежавана от бащата на бившия зам.-министър на ГЕРБ Александър Манолев - Димитър Манолев. Бивш собственик на "БИИМ" е Петър Манджуков, който поддържаше доста топли връзки с БСП по време на Георги Първанов и беше издател на в. "Дума".

Манолев-младши беше нарочен от Нинова за бивш работодател на Александър Михайлов - твърдение, за което той реши да я заплаши със съд. Още преди да заведе дело обаче, той реши да отмъсти на председателя на БСП, като публикува своя стара снимка в компанията на баща си, Корнелия Нинова и нейния съпруг в домашна обстановка и още повече затвърди впечатлението за недоизказани неформални връзки между всички "главни герои" в конфликта.

Единствената разследваща институция, която досега е проявила явен интерес към сагата "Кинтекс", засега е ДАНС.

Прокуратурата беше сезирана срещу Михайлов от ръководството на ДКК (лоялно на Корнелия Нинова), но до момента няма никаква информация дали изобщо се занимава с проверка.

Сезирана е и от новия министър Никола Стоянов заради оспорваните плащания за 800 000 лв. към офшорката.

Също както Михайлов - и Стоянов отказва да коментира каквито и да е подробности за основанието за плащането. Пред BTV той обяви, че не е чел цялата "голяма папка документи", а само видял първата страница с потвърдения превод и го насочил към разследващите.

А по всичко личи, че "бомбата" около посредническите договори на оръжейните компании ще продължи да цъка до изборите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024