Духът на Коледа влиза в педиатричните отделения с А1 и „За доброто“ Снимка: © Getty Images

В периода преди коледните празници обикновено се оказваме толкова въвлечени в мисловната въртележка на това какви подаръци да купим, кои гости да поканим и какво да сготвим, така че да оберем овациите, че се случва да забравим какво всъщност е Коледа. Какво точно празнуваме. Какъв е истинският дух на Рождество Христово.

А именно: духът на добротата, мисълта за другия и искрените жестове, с които да засвидетелстваме обичта си към ближния. И нека напомним, че в библейския прочит „ближния“ са не само нашите близки приятели, а всички хора. Онези, които в дните около Коледа са сами, онези, на които някой им липсва, онези, които са в болница и чакат да се почувстват по-добре. Всички.

Тази вярна интерпретация на коледния дух следват А1 с подкрепата на проект „Светулка“ на фондация „За доброто“.

Вероятно познавате фондацията: това са същите хора, които реновираха, и така спасиха, интензивното отделение на софийската педиатрия „Проф. Д-р Иван Митев“, ремонтираха инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, участваха в учредяването на центъра за дневна грижа за деца-бежанци от Украйна и преобразиха детското отделение на д-р Марковска в Айтос и това в болницата в Силистра.

Дейността на фондацията е насочена към повишаването на стандарта в детското здравеопазване и образование и беше наградена от Българската педиатрична асоциация, от кампанията „Будител на годината“ и от Българския дарителски форум. Освен това, #задоброто се превърна в синоним на смислената и работеща дарителска работа, дълбоко припозната от обществеността.

И как не: всеки, на когото му се е налагало да влезе в педиатрична болница, знае как в голяма част от отделенията обстановката е жизнерадостна колкото тази в някоя полева болница от миналия век. Сякаш не е достатъчно, че там се ходи, когато децата са болни, сякаш не стига тревогата, напрегнатото очакване на думите на лекарите и молитвите, а родителите трябва да преживяват и дълбоко потискащата атмосфера.

Що се отнася до децата, отдавна е установено, че ведрата и приветлива атмосфера способства за по-добрия психичен комфорт на децата, а оттам – и за по-бързото им възстановяване.

С три години работа и много резултати зад гърба си, проект „Светулка“ продължава да носи духа на Коледа в детските болнични отделения с незаменимата помощ на А1. Общата кампания на фондацията и телекома "Свързва ни доброто: дари за децата и А1 ще удвои сумата“ събира средства, с които през 2024 г. ще превърне още педиатрични болнични помещения в шарени и красиви пространства, в които децата ще се чувстват по-спокойни, в атмосфера, близка до онази, която заслужават: с детски рисунки, с играчки, с любимите им герои, които са там, за да им напомнят, че въпреки настоящото им страдание, все още обитават своя чуден детски свят.

През март 2024 г. предстои фондацията да избере следващото отделение, което ще преобрази със събраните средства по настоящата кампания „Свързва ни доброто: дари за децата и А1 ще удвои сумата“.

Абонатите на телекома могат да предадат коледния дух нататък, като дарят дума по свой избор през приложението „Моят А1“ и неговата уеб версия.

Кампанията продължава до 31 декември, когато всички събрани дарения от клиенти ще бъдат удвоени от телекомуникационния оператор, а сумата ще бъде дарена за вълшебното преобразяване на детско болнично отделение в страната.

Всички настоящи частни абонати с една или повече услуги, които искат да допринесат за по-качествена болнична грижа за децата, ще могат да дадат своето дарение през „Моят А1“.

Ако сте клиенти на А1, всичко, което трябва да направите, е да ползвате последната версия на приложението и да имате регистриран профил без значение дали сте титуляр или само ползвател на съответната услуга. Стойността на всяко дарение може да бъде между левче и 100 лв. като сумата ще се начислява в следващата фактура без съпътстващи такси и ДДС. Няма никакво ограничение в броя на даренията, единственото условие е общата им стойност да не надхвърля 100 лв. за една услуга в отчетния период.

Така изглежда коледният дух през очите на „За доброто“ и А1: като мисъл за ближния, като грижа за децата и родителите, като поредната стъпка от построяването на мост, който да ни отведе към западното здравеопазване, където децата се лекуват в обстановка, която не ги плаши и не им причинява допълнителен дистрес.

И това е чудесно, защото понякога всичко, което искаме от дядо Коледа, няма нищо общо с новия смартфон или последния Playstation, а е чисто и просто – здраве. За нас и най-ценните ни хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024