Снимка: © Getty Images

В разгара на Covid-пандемията и само два месеца преди парламентарните избори – правителството на Нидерландия подаде оставка заради скандал с детски надбавки. Това обяви местната телевизия NOS, а медиите в страната пишат, че премиерът Марк Рюте ще връчи оставката си днес на крал Вилем-Александър.

Причината за колапса на управляващата четиричленна коалиция са обвиненията на данъчната служба на Нидерландия към хиляди семейства, че са измамили властите, претендирайки за детски надбавки. Скандалът започва още през 2013 и заради него хората трябва да върнат десетки хиляди евро в хазната, което е довело до загуба на домовете и работните им места.

Фалшивите обвинения в измама от страна на нидерландските данъчни са допълнени от обвинения в расова дискриминация. Обвинените семейства са предимно от турски и марокански произход.

Парламентът създаде комисия за разследване на случая, след като няколко семейства подадоха жалба до Върховния съд срещу петима членове на изпълнителната власт. Докладът след проверката заключи, че Министерството на финансите е нарушило принципите на върховенството на закона, а методите му са били „дискриминационни“.

Още през 2013 данъчните власти изпращат писма на родители, в които ги наричат „измамници“ заради минимални допуснати грешки в попълването на документите за получаване на детски надбавки - пропуснати подписи или промяна на цифри, свързани с финансовото им състояние. Карат ги да върнат на хазната десетки хиляди евро, за да компенсират финансовите средства, отпуснати за грижи за децата им.

„Защо между 20 хиляди и 30 хиляди семейства станаха жертва на тази практика и защо ние не бяхме предупредени за детайлите по случая след две години и половина на парламентарни дебати?“, попита депутатът Питер Омтцигт от Християндемократическата партия (CDA).

„Другият въпрос е как ще разрешим проблема за тези родители, които изгубиха домовете и работните си места, които се разведоха. Много животи бяха провалени“, добави той.

Според него – данъчните власти са се позовали на четири или пет закона, в които има „дупки“ - те позволяват парите на всеки гражданин да бъдат отнети дори при най-малката грешка в попълването на гореспоменатите документи.

„Хората са забравили да се подпишат или са объркали дадена цифра със 100 евро. Това не е трудно да се направи, защото от личен опит мога да ви споделя, че формулярите са много сложни за попълване. Това не значи, че си опитал да измамиш системата, но накрая трябва да платиш цялата субсидия, която може да достигне до 20 хиляди евро“, обясни Омтцигт, цитиран от Dutchnews.nl.

Той призова правителството да обяви дали в скандала е замесена расова дискриминация. „Очевидно е, че повечето обвинени са от чуждестранните общности. Сигурни сме, че те са били мишените“.

Корупционен скандал за милиони сложи край на "най-противоречивото естонско правителство"

Преди осем години данъчните власти започват тази практика и казват на хиляди родители, че оттеглят помощите, които държавата им е предоставила за заплащане на обучението на децата им в детски градини. Обвиненията продължават години наред, а през 2018 държавният секретар по финансите Менно Снел е обвинен в расова дискриминация.

Миналата година данъчните власти признаха, че 11 хиляди души са били подложени на допълнителен надзор по случая само защото имат двойно гражданство. Това потвърди съмненията на активистите и защитниците на малцинствата, че жертвите на скандала са предимно имигранти.

Много нидерландци казват, че са загубили вяра в способностите на правителството. Една от жените, обвинени от данъчните власти, опитала да обясни на управляващите, че не е допуснала грешки в документацията си, но тогава те спрели не само парите за детски надбавки, но и други помощи към семейството.

„Има хора в кабинета, които позволиха това да се случи и после опитаха да го прикрият“, казва друг родител пред RTL Nieuws.

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте все още се ползва с доверието на нидерландските избиратели. Социологическите проучвания показват, че тя е фаворит на изборите на 17 март. Ходът с оставката е възприет като опит на Рюте да минимализира щетите и да не загуби още по-голям електорат преди парламентарния вот.

От 2010 насам той управлява Нидерландия, като това бе третият му кабинет. Рюте имаше намерение да продължи управлението си по време на пандемията и да изведе страната от нея. След скандала министърът на икономиката Ерик Вийберс подаде моментална оставка.

Правителството на Рюте ще остане на власт до изборите през март, но ще има „служебна роля“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен