Снимка: © Getty Images

В разгара на Covid-пандемията и само два месеца преди парламентарните избори – правителството на Нидерландия подаде оставка заради скандал с детски надбавки. Това обяви местната телевизия NOS, а медиите в страната пишат, че премиерът Марк Рюте ще връчи оставката си днес на крал Вилем-Александър.

Причината за колапса на управляващата четиричленна коалиция са обвиненията на данъчната служба на Нидерландия към хиляди семейства, че са измамили властите, претендирайки за детски надбавки. Скандалът започва още през 2013 и заради него хората трябва да върнат десетки хиляди евро в хазната, което е довело до загуба на домовете и работните им места.

Фалшивите обвинения в измама от страна на нидерландските данъчни са допълнени от обвинения в расова дискриминация. Обвинените семейства са предимно от турски и марокански произход.

Парламентът създаде комисия за разследване на случая, след като няколко семейства подадоха жалба до Върховния съд срещу петима членове на изпълнителната власт. Докладът след проверката заключи, че Министерството на финансите е нарушило принципите на върховенството на закона, а методите му са били „дискриминационни“.

Още през 2013 данъчните власти изпращат писма на родители, в които ги наричат „измамници“ заради минимални допуснати грешки в попълването на документите за получаване на детски надбавки - пропуснати подписи или промяна на цифри, свързани с финансовото им състояние. Карат ги да върнат на хазната десетки хиляди евро, за да компенсират финансовите средства, отпуснати за грижи за децата им.

„Защо между 20 хиляди и 30 хиляди семейства станаха жертва на тази практика и защо ние не бяхме предупредени за детайлите по случая след две години и половина на парламентарни дебати?“, попита депутатът Питер Омтцигт от Християндемократическата партия (CDA).

„Другият въпрос е как ще разрешим проблема за тези родители, които изгубиха домовете и работните си места, които се разведоха. Много животи бяха провалени“, добави той.

Според него – данъчните власти са се позовали на четири или пет закона, в които има „дупки“ - те позволяват парите на всеки гражданин да бъдат отнети дори при най-малката грешка в попълването на гореспоменатите документи.

„Хората са забравили да се подпишат или са объркали дадена цифра със 100 евро. Това не е трудно да се направи, защото от личен опит мога да ви споделя, че формулярите са много сложни за попълване. Това не значи, че си опитал да измамиш системата, но накрая трябва да платиш цялата субсидия, която може да достигне до 20 хиляди евро“, обясни Омтцигт, цитиран от Dutchnews.nl.

Той призова правителството да обяви дали в скандала е замесена расова дискриминация. „Очевидно е, че повечето обвинени са от чуждестранните общности. Сигурни сме, че те са били мишените“.

Корупционен скандал за милиони сложи край на "най-противоречивото естонско правителство"

Преди осем години данъчните власти започват тази практика и казват на хиляди родители, че оттеглят помощите, които държавата им е предоставила за заплащане на обучението на децата им в детски градини. Обвиненията продължават години наред, а през 2018 държавният секретар по финансите Менно Снел е обвинен в расова дискриминация.

Миналата година данъчните власти признаха, че 11 хиляди души са били подложени на допълнителен надзор по случая само защото имат двойно гражданство. Това потвърди съмненията на активистите и защитниците на малцинствата, че жертвите на скандала са предимно имигранти.

Много нидерландци казват, че са загубили вяра в способностите на правителството. Една от жените, обвинени от данъчните власти, опитала да обясни на управляващите, че не е допуснала грешки в документацията си, но тогава те спрели не само парите за детски надбавки, но и други помощи към семейството.

„Има хора в кабинета, които позволиха това да се случи и после опитаха да го прикрият“, казва друг родител пред RTL Nieuws.

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте все още се ползва с доверието на нидерландските избиратели. Социологическите проучвания показват, че тя е фаворит на изборите на 17 март. Ходът с оставката е възприет като опит на Рюте да минимализира щетите и да не загуби още по-голям електорат преди парламентарния вот.

От 2010 насам той управлява Нидерландия, като това бе третият му кабинет. Рюте имаше намерение да продължи управлението си по време на пандемията и да изведе страната от нея. След скандала министърът на икономиката Ерик Вийберс подаде моментална оставка.

Правителството на Рюте ще остане на власт до изборите през март, но ще има „служебна роля“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева