Снимка: © Getty Images

Естонският премиер Юрий Ратас подаде оставка след продължаващ вече година корупционен скандал, свързан с неговата Центристка партия. Този ход събори тройната коалиция, която бе на власт и включваше още крайно дясната Ekre и консервативната Isamaa.

В сряда Ратас обяви, че си тръгва заради разследване на прокуратурата, което свърза членове на неговата партия, а и на коалицията, с незаконни практики. Скандалът включва дружеството за недвижими имоти Porto Franco, което се намира в столицата Талин. Прокурорите обвиняват държавата, че му е отпуснала 39 млн. евро заем чрез схема за подпомагане на компаниите да се справят с икономическите последици от Covid-пандемията.

Според държавното обвинение – Центристката партия е осъществила търговия с влияние. В основата на това стои генералният ѝ секретар Михаил Корб, който също подаде оставка.

Прокуратурата твърди, че партията на Ратас се е договорила с бизнесмена Хилар Тедер, който е собственик на Porto Franco, че ще лобира за заема в замяна на дарение от 1 млн. евро. То трябвало да бъде предназначено за Центристката партия преди местните избори, насрочени за октомври 2021 г.

Porto Franco е проект в развитие, който се намира на пристанището в Талин. Включва офиси, магазини и хотел. Дружеството е получавало заем и от Европейската банка за възстановяване и развитие, пише Financial Times.

Естонското правителство одобри държавния заем през свое дружество миналата година. Срокът му е шест години при лихва от 2%. Стандартният лихвен процент за подобни заеми в Естония е 10 на сто годишно, съобщават конкурентни фирми в жалба до прокуратурата.

Местните медии пишат, че бизнесменът Хилар Тедер е направил дарения за Центристката партия в размер на близо 60 хиляди евро през 2020 г.

Оставката на Ратас слага край на може би най-противоречивата коалиция в историята на Естония, откакто тя извоюва своята независимост от СССР през 1991, пише Financial Times.

Включването на популистката партия Ekre във властта заплаши либералния имидж на Балтийската страна. Лидерите ѝ отправяха остри думи към финландското и литовското правителство и към малцинства като имигрантите и представителите на LGBTQ-обществото. Освен това тройната коалиция влезе в конфликт с президента Керсти Калюлайд още през април 2019.

Ратас съобщи, че главният прокурор на Естония го е уверил, че нищо не го свързва с корупционния скандал. Според него – той е оставил „тъмна сянка“ върху управляващите и чрез оставката си Ратас се надява да доведе до по-голяма „прозрачност“. „Това е правилното решение“.

Калюлайд предложи на лидера на най-голямата опозиционна Партия на реформите Кая Калас да сформира ново правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро