Снимка: © Getty Images

Естонският премиер Юрий Ратас подаде оставка след продължаващ вече година корупционен скандал, свързан с неговата Центристка партия. Този ход събори тройната коалиция, която бе на власт и включваше още крайно дясната Ekre и консервативната Isamaa.

В сряда Ратас обяви, че си тръгва заради разследване на прокуратурата, което свърза членове на неговата партия, а и на коалицията, с незаконни практики. Скандалът включва дружеството за недвижими имоти Porto Franco, което се намира в столицата Талин. Прокурорите обвиняват държавата, че му е отпуснала 39 млн. евро заем чрез схема за подпомагане на компаниите да се справят с икономическите последици от Covid-пандемията.

Според държавното обвинение – Центристката партия е осъществила търговия с влияние. В основата на това стои генералният ѝ секретар Михаил Корб, който също подаде оставка.

Прокуратурата твърди, че партията на Ратас се е договорила с бизнесмена Хилар Тедер, който е собственик на Porto Franco, че ще лобира за заема в замяна на дарение от 1 млн. евро. То трябвало да бъде предназначено за Центристката партия преди местните избори, насрочени за октомври 2021 г.

Porto Franco е проект в развитие, който се намира на пристанището в Талин. Включва офиси, магазини и хотел. Дружеството е получавало заем и от Европейската банка за възстановяване и развитие, пише Financial Times.

Естонското правителство одобри държавния заем през свое дружество миналата година. Срокът му е шест години при лихва от 2%. Стандартният лихвен процент за подобни заеми в Естония е 10 на сто годишно, съобщават конкурентни фирми в жалба до прокуратурата.

Местните медии пишат, че бизнесменът Хилар Тедер е направил дарения за Центристката партия в размер на близо 60 хиляди евро през 2020 г.

Оставката на Ратас слага край на може би най-противоречивата коалиция в историята на Естония, откакто тя извоюва своята независимост от СССР през 1991, пише Financial Times.

Включването на популистката партия Ekre във властта заплаши либералния имидж на Балтийската страна. Лидерите ѝ отправяха остри думи към финландското и литовското правителство и към малцинства като имигрантите и представителите на LGBTQ-обществото. Освен това тройната коалиция влезе в конфликт с президента Керсти Калюлайд още през април 2019.

Ратас съобщи, че главният прокурор на Естония го е уверил, че нищо не го свързва с корупционния скандал. Според него – той е оставил „тъмна сянка“ върху управляващите и чрез оставката си Ратас се надява да доведе до по-голяма „прозрачност“. „Това е правилното решение“.

Калюлайд предложи на лидера на най-голямата опозиционна Партия на реформите Кая Калас да сформира ново правителство. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2