Снимка: © Getty Images

Естонският премиер Юрий Ратас подаде оставка след продължаващ вече година корупционен скандал, свързан с неговата Центристка партия. Този ход събори тройната коалиция, която бе на власт и включваше още крайно дясната Ekre и консервативната Isamaa.

В сряда Ратас обяви, че си тръгва заради разследване на прокуратурата, което свърза членове на неговата партия, а и на коалицията, с незаконни практики. Скандалът включва дружеството за недвижими имоти Porto Franco, което се намира в столицата Талин. Прокурорите обвиняват държавата, че му е отпуснала 39 млн. евро заем чрез схема за подпомагане на компаниите да се справят с икономическите последици от Covid-пандемията.

Според държавното обвинение – Центристката партия е осъществила търговия с влияние. В основата на това стои генералният ѝ секретар Михаил Корб, който също подаде оставка.

Прокуратурата твърди, че партията на Ратас се е договорила с бизнесмена Хилар Тедер, който е собственик на Porto Franco, че ще лобира за заема в замяна на дарение от 1 млн. евро. То трябвало да бъде предназначено за Центристката партия преди местните избори, насрочени за октомври 2021 г.

Porto Franco е проект в развитие, който се намира на пристанището в Талин. Включва офиси, магазини и хотел. Дружеството е получавало заем и от Европейската банка за възстановяване и развитие, пише Financial Times.

Естонското правителство одобри държавния заем през свое дружество миналата година. Срокът му е шест години при лихва от 2%. Стандартният лихвен процент за подобни заеми в Естония е 10 на сто годишно, съобщават конкурентни фирми в жалба до прокуратурата.

Местните медии пишат, че бизнесменът Хилар Тедер е направил дарения за Центристката партия в размер на близо 60 хиляди евро през 2020 г.

Оставката на Ратас слага край на може би най-противоречивата коалиция в историята на Естония, откакто тя извоюва своята независимост от СССР през 1991, пише Financial Times.

Включването на популистката партия Ekre във властта заплаши либералния имидж на Балтийската страна. Лидерите ѝ отправяха остри думи към финландското и литовското правителство и към малцинства като имигрантите и представителите на LGBTQ-обществото. Освен това тройната коалиция влезе в конфликт с президента Керсти Калюлайд още през април 2019.

Ратас съобщи, че главният прокурор на Естония го е уверил, че нищо не го свързва с корупционния скандал. Според него – той е оставил „тъмна сянка“ върху управляващите и чрез оставката си Ратас се надява да доведе до по-голяма „прозрачност“. „Това е правилното решение“.

Калюлайд предложи на лидера на най-голямата опозиционна Партия на реформите Кая Калас да сформира ново правителство. 

Прочети